Austrija se sprema za veliko nevrijeme: Vatrogasci na terenu, zatvaraju se putevi, vrše evakuacije

0
Hina
Austrija se sprema za veliko nevrijeme: Vatrogasci na terenu, zatvaraju se putevi, vrše evakuacije

Prema austrijskoj državnoj meteorološkoj agenciji područje niskog tlaka iznad Italije donijet će u Austriju tokom subote daljnje velike količine kiše do 60 mililitara te se očekuju nove poplave i klizišta, kao i problemi u prometu posebno za turiste koji putuju na Jadran.

"Posebno na jugu Austrije mogu se očekivati daljnje poplave i klizišta, budući da je tlo već zasićeno nedavnom kišom", rekao je meteorolog Geosphere Hannes Rieder, prenijela je njemačka novinska agencija dp.

Na Loiblpassu je od petka palo 200 mililitara kiše u 24 sata, koliko obično padne u mjesec dana.

Fenomenalni Nikola Jokić novim double-doubleom vratio Denver u igru protiv Garzine Minnesote

Neka područja mogu vidjeti 60 do 100 mililitara do podneva u subotu.

Brojni granični prijelazi između Austrije i Slovenije zatvoreni su zbog poplava i lavina blata i nanosa, uključujući prijelaz Loiblpass, gdje je u noći na petak palo gotovo 200 litara kiše po četvornom metru, navodi austrijska udruga vozača.

Vozači su kao alternativni pravac mogli proći samo kroz tunel Karavanke.

Nastavlja se haos u Hrvatskoj: Vjetar rušio stabla, vatrogasci izvlačili vozilo iz vode

Austrijska novinska agencija Apa piše da se strahuje od haosa u prometu u subotu zbog odlazaka turista na odmor na Jadran.

Već u 6 sati pred Karavankama bila je kilometarska kolona prema Sloveniji i čekalo se sat i po.

Zbog lošeg vremena nije zatvoren samo alternativni pravac preko prijevoja Loibl između Klagenfurta i Ljubljane, već i slovenska autocesta A1 u smjeru Beča, piše Apa i dodaje da je to najvažnija tranzitna ruta kroz Sloveniju i koriste je brojni turisti iz istočne Austrije, Češke, Mađarske i Slovačke koji idu u Hrvatsku.

Kako javlja ORF, pravac između Maribora i Trsta u prekidu je do nedjelje, a ima problema i na više mjesta između Celja i Ljubljane.

Dok su austrijski meteorolozi u petak upozoravali na novu obilnu kišu, strahovalo se da bi moglo doći do pucanja brane u dijelu Klagenfurta, glavnog grada Koruške.

Austrijske vlasti izdale su upozorenje za katastrofu u nekim općinama.

Oko 70 domova evakuirano je u St. Paulu u dolini Lavanttal u Koruškoj, kao mjera predostrožnosti.

Stanovnici su zamoljeni da s najnužnijim stvarima privremeno odu kod prijatelja i rodbine, dok je hitno sklonište postavljeno u javnoj zgradi.

Obilne padaline uzrokovale su odrone i poplave na jugu, a dužnosnici su proglasili uzbunu u dijelovima Štajerske i Koruške. U područjima oko Eisenkappela i Klagenfurta neka su mjesta bila odsječena od okolnog područja u petak rano ujutro.

Borjana Krišto uputila telegram slovenskom premijeru: "Naše misli i naša srca su uz vas"

Osim vatrogasaca, angažirane su i austrijske oružane snage koje su punile vreće s pijeskom.

Lokalne vlasti izvijestile su u petak da je promet prema nekim selima u južnoj pokrajini Koruškoj u prekidu. Okrug Voelkermarkt, blizu granice sa Slovenijom, posebno je pogođen.

Vlasti su pozvale ljude da ne voze osim ako su putovanja neophodna. Zbog količine vode dovedena je savezna vojska.

U ostalim dijelovima zemlje preko noći je palo 70 mililitara kiše. Angažirane su vatrogasne ekipe koje su ispumpavale vodu i raščišćavale srušena stabla.

Prema komunalnom poduzeću Energie Steiermark, oko 4.000 domaćinstava bilo je bez struje u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak