Armenski genocid zateže odnose Turske i Švedske

Radiosarajevo.ba
Armenski genocid zateže odnose Turske i Švedske
Egzodus Armena u Prvom svjetskom ratu (Fotografija njemačkog vojnika Armina Wegnera)

Švedski ambasador u Ankari Christer Asp pozvan je u petak u tursko ministarstvo vanjskih poslova gdje su mu vlasti izrazile nezadovoljstvo što je dan ranije u švedskom parlamentu izglasana rezolucija o genocidu nad Armenima izvršenom 1915. godine.

Po izlasku iz ministarstva Asp je izjavio novinarima kako njegova vlada misli da "treba prepustiti historičarima brigu i izjašnjavanje o historijskim događajima", dodavši kako Stockholm želi održati "dobre odnose" s Ankarom, prenosi Fena,

Ankara je osudila glasanje i pozvala svoju ambasadoricu u Stockholmu Zergun Koruturk na konsultacije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je otkazao posjetu Švedskoj planiranu za iduću sedmicu.

"Oštro osuđujemo ovu odluku. Naš narod i naša vlada odbacuju ovu pogrešnu i neosnovanu odluku", precizira se u saopćenju turske vlade.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, koji se nalazi u posjeti Finskoj, trebalo bi da se u petak i subotu sastane u toj zemlji sa švedskim kolegom Carlom Bildtom na margini jednoga međunarodnog foruma.

Bildt je izjavio da njegova vlada i dalje podržava ulazak Turske u Evropsku uniju.

Komisija američkog Kongresa je 4. marta usvojila neobavezujuću rezoluciju u kojoj se kaže da su masakriranja Armena u vrijeme Otomanskog carstva "genocid". Ankara je odmah opozvala svog amabasdora u Washingtonu.

Masakri i deportacije Armena pod Otomanskim carstvom izvor su kontroverzi. Armeni tvrde da je ubijeno 1,5 milion njihovih sunarodnjaka, dok Turska tvrdi da je bilo između 250.000 i 500.000 mrtvih i odbija termin "genocid" koji su do sada prihvatili Pariz, Ottawa i Evropski parlament, prenose agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak