Analiza izbora u Americi: Ko je pobijedio, ko je izgubio i šta to do sada znači

5
Radiosarajevo.ba

Nekoliko sati nakon zatvaranja prvih biračkih mjesta, mnoge ključne utrke u američkim "međuizborima" tek treba da budu raspisane, a kontrola američkog Senata, još nije jasna.

Bila je to dovoljno dobra noć za republikance, ali daleko od sjajne. Već su izgubili jedno mjesto u Senatu, u Pensilvaniji.

Evo nekih ključnih zaključaka do sada:

Meteorolog otkrio informacije koje svi čekamo: Evo kada dolazi pravo osvježenje

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama: Ovo su prvi rezultati

1. Republikanci na putu da osvoje Dom

Čak i s obzirom da su demokrate pobijedile u nekim tijesnim utrkama, čini se da su republikanci na pravom putu da ostvare većinu u Predstavničkom domu. Pitanje je, međutim, kolika će to biti većina.

Zahvaljujući njihovom iznenađujuće snažnom nastupu 2020., republikanci su bili samo nekoliko mjesta udaljeni od većine. I započeli su ove izbore sa ugrađenom prednošću nakon što su prekrojili neke nove linije kongresnog okruga u konzervativnim državama.

Sa bilo kojim oblikom većine, republikanci će moći zalupiti vrata demokratskoj zakonodavnoj agendi i pojačati istrage o Bidenovoj administraciji. 

2. Florida ponovo bira republikanca Rona DeSantisa

Prije četiri godine, Ron DeSantis je osvojio mjesto guvernera Floride za djelić procenta nad demokratom Andrewom Gillumom. Nakon četiri godine njegovog konzervativnog vodstva, gdje se naginjao važnim kulturološkim pitanjima kao što su prava transrodnih osoba i "kritička teorija rase", protiv ograničenja pandemije koronavirusa, on je ponovo izabran.

Ako DeSantis želi da dobije republikansku predsjedničku nominaciju 2024., možda će morati da pobijedi najistaknutijeg republikanca svoje države - bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

3. Pomiješani osjećaji za Trumpa

Donald Tramp možda nije bio na glasačkim listićima, ali je i dalje bacio sjenku na njih. Ranije uveče, bivši predsjednik je održao kratak govor iz svog doma u Mar-a-Lagu i potvrdio ubjedljivu pobedu svojih kandidata.

Foto: EPA-EFE: Doktor Mehmet Oz sa suprugom Lisom

Istina je, međutim, složenija. Ipak, Mehmet Oz je izgubio trku za Senat u Pensilvaniji. Čini se da Herschel Walker ide u drugi krug u Georgiji. Blake Masters zaostaje u Arizoni. Samo je JD Vance u Ohaju izvukao čistu pobjedu, doduše s manjom razlikom nego očekivano.

4. Razočaranje za demokratske zvijezde

Abrams je tijesno izgubila od republikanca Matta Kempa prije četiri godine, ovaj put će završiti dosta iza njega.

O'Rourke je izgubio svoju utrku od republikanskog guvernera Grega Abbotta s većom razlikom nego što je izgubio od senatora Teda Cruza.

Čini se da će demokrate morati da traže nove zvijezde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak