Amnesty International: Finansijska kriza stavlja u drugi plan kršenja ljudskih prava

Radiosarajevo.ba
Amnesty International: Finansijska kriza stavlja u drugi plan kršenja ljudskih prava

Globalna finansijska kriza navela je osiromašene vlade širom svijeta da guše proteste protiv rastućeg siromaštva i nezaposlenosti, saopćio je u četvrtak Amnesty International.

Ljudska prava postala su žrtva na brojnim mjestima jer se pažnja usmjerava na goruće finansijske probleme.

Migrantski radnici u Kini, izvorni narodi u Latinskoj Americi i milioni širom afričkog kontinenta već nose breme represije zvaničnih vlasti dok pokušavaju da protestuju protiv svog rastućeg siromašenja, navodi Amnesty International u godišnjem izvještaju, prenosi AP.

"Dok je svjetska pažnja usmjerena na propast titana finansijskih službi, oni koji su na samom dnu ekonomske piramide najteže pate", izjavila je generalna sekretatica Amnestyja Irene Khan u intervjuu.

Dodala je da intenzivna pažnja na popravljanju oštećenog finansijskog sistema podriva rasprave o nejednakosti, nesigurnosti i represiji.

"Mnogo teže je govoriti o stopi smrtnosti pri porođaju kada se urušavaju velike banke Wall Streeta", kazala je Khan.

Godišnji izvještaj Amnestyja o kršenjima ljudskih prava širom svijeta fokusirao se na posljedice ekonomskog pada u zemljama poput Kine, gdje se milioni migrantskih radnika iz njene goleme unutrašnjosti otpuštaju s posla zbog propasti izvoza. Vlasti su ojačale kontrolu nad medijima i pokušavaju uznemiriti ili hapsiti one koji osporavaju vladinu politiku, navodi se u izvještaju.

U Latinskoj Americi, Amnesty navodi da je ionako "kritična situacija" u brojnim domorodačkim grupama pogoršana krizom.

A u Africi, Amnesty navodi da su rastući životni troškovi izazvali proteste širom kontinenta - kako bi naišli na nasilnu represiju.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak