Amerika i Rusija dogovaraju najveću razmjenu zatvorenika još od Hladnog rata: Ko će biti oslobođen?

0
Radiosarajevo.ba
Amerika i Rusija dogovaraju najveću razmjenu zatvorenika još od Hladnog rata: Ko će biti oslobođen?

Rusija, Sjedinjene Američke Države i nekoliko drugih zemalja započeli su veliku razmjenu zatvorenika koja se očekuje da bude najveća razmjena ove vrste od kraja Hladnog rata.

Bloomberg, Sky News, CNN i drugi zapadni mediji citirali su izvore koji tvrde da razmjena napreduje nakon što su nekoliko visokoprofilnih političkih zatvorenika u Rusiji nestali, što je izazvalo spekulacije da se pripremaju za razmjenu.

Nijedan vladin službenik u Washingtonu, Moskvi ili drugdje nije potvrdio razmjenu, ali analitičari su 1. augusta ukazali na znakove koji sugeriraju da je razmjena u toku, navodeći kretanje aviona koji su u prošlosti korišteni za slične razmjene.

Konferencijska liga: Zrinjski nadoknadio zaostatak iz prve utakmice i izbacio Bravo

Međutim, predsjednik i izvršni direktor RFE/RL Stephen Capus rekao je u izjavi da emiter pozdravlja 'vijesti o skorašnjem puštanju Alsu i zahvalni smo američkoj vladi i svima koji su neumorno radili na okončanju njenog nepravednog tretmana od strane Rusije.'

"Puštanje Alsu nas čini još odlučnijima da osiguramo slobodu za još troje novinara RFE/RL, okrutno zatvorenih u Bjelorusiji i ruski okupiranom Krimu. Nećemo se odmarati dok svi naši nepravedno pritvoreni novinari ne budu sigurni kod kuće. Novinarstvo nije zločin," dodao je, misleći na Ihara Losika i Andreya Kuznechyka u Bjelorusiji, te Vladyslava Yesypenka na Krimu.

Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

Nekoliko američkih medija izvijestilo je da se novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich i bivši američki marinac Paul Whelan također puštaju, kao i opozicioni aktivist Vladimir Kara-Murza, dvojni rusko-britanski državljanin.

Nijedan od njih trojice, niti bilo koji drugi sudionik razmjene, nije potvrđen kao oslobođen.

Spekulacije o razmjeni su se pojačale posljednjih dana jer su advokati odbrane za nekoliko visokoprofilnih osoba koje su držane u ruskim zatvorima rekli da je mjesto boravka njihovih klijenata nepoznato, što je situacija koja često nastaje kada se zatvorenici premještaju. Neki od njih su Kara-Murza i drugi opozicioni aktivist, Ilya Yashin.

Amerika i Rusija započeli razgovore o mogućoj razmjeni zatvorenika koja uključuje i slavnog novinara

Olga Karlova, advokatica Whelana, rekla je 31. jula da ne zna gdje je njen klijent, a vlasti u zatvoru u regiji Mordovia, gdje je bio zatvoren, ignorišu zahtjeve da potvrde da li se nalazi u zatvoru.

U međuvremenu, četiri Rusa koja su optužena ili zatvorena u Sjedinjenim Američkim Državama nestali su iz baze podataka zatvorenika kojom upravlja američki Savezni biro za zatvore.

Među njima je Vladislav Klyushin, IT poduzetnik povezan s Kremljom, koji služi višegodišnju kaznu zbog optužbi za trgovinu insajderskim informacijama, i Aleksandr Vinnik, koji je nedavno priznao krivicu za optužbe za pranje novca i bio je na slobodi čekajući izricanje kazne.

Najveća razmjena zatvorenika od Hladnog rata dogodila se 2010. godine i uključivala je ukupno 14 ljudi.

U toj razmjeni, Sjedinjene Američke Države su oslobodile 10 Rusa, uključujući Annu Chapman. Sergej Skripal, ruski vojni obavještajac osuđen za špijunažu za Britaniju, bio je među četiri osobe koje je Moskva oslobodila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak