Američka vojska 'izgubila' vojni avion vrijedan 80 miliona dolara: "Pomozite nam da ga nađemo"

0
Radiosarajevo.ba
Američka vojska 'izgubila' vojni avion vrijedan 80 miliona dolara: "Pomozite nam da ga nađemo"

Svi smo nekad pogriješili na poslu, ali zamislite da morate svom šefu reći da ste izgubili ratni avion vrijedan 80 miliona dolara (oko 146 miliona KM)... Riječ je o avionu F-35 Lightning Jet, čija lokacija je trenutno nepoznata nakon 'nezgode' tokom vikenda.

Naime, pilot marinaca upravljao je avionom u nedjelju, 17. septembra, te je došlo do nekog incidenta zbog kojeg se morao katapultirali, što je i učinio, negdje iznad North Charlestona u Južnoj Karolini. Spustio se padobranom i prebačen je u bolnicu, a glasnogovornik američke vojske je nakon toga potvrdio da je pilot, čije ime nije objavljeno, u stabilnom stanju.

Navodno su informacije o incidentu 'ograničene', ali 'u toku je istraga', rekao je glasnogovornik za BBC News.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Dok se pilot na sigurnom oporavlja u bolnici, niko ne zna gdje je borbeni avion - vjeruje se da je negdje nedaleko od Charlestona. Timovi za izvlačenje trenutno traže borberni avion iznad jezera Moultrie i jezera Marion, ali američka vojska pozvala je ljude da se jave s informacijama koje bi mogle pomoći u njihovim naporima.

U objavi na Facebooku napisali su, između ostalog,: "Moli se javnost da surađuje s vojnim i civilnim vlastima dok se potraga nastavlja. Ako imate bilo kakvu informaciju koja bi pomogla timovima, molimo nazovite Ured za odnose s javnošću."

Nestali avion proizveo je Lockheed Martin, a opisuju ga 35 kao 'najsmrtonosniji borbeni avion na svijetu' - tako da to vjerojatno nije nešto što bi trebalo samo da 'stoji' negdje.

U svjetlu vojnog apela za pomoć, mnogi su se zapitali kako je moguće da američke zračne snage izgube skupi borbeni mlažnjak.

"Kako, dovraga, izgubiš F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a mi tražimo od građana šta, da nađu borbeni avion i predaju nam ga?" upitala je kongresnica Nancy Mace.

Među komentarima na društvenim mrežama se izdvaja: "Kako izgubiš F-35? Drago mi je da je pilot siguran, ali kako ne znamo gdje je avion?". Ponavljajući slične osjećaje, treća osoba je napisala: "Kako, dovraga, izgubio F-35? Katapultirao se iznad N. Charlestona. Možda se srušio u rezervoar Goose Creek tokom jake kiše?"

Što se tiče uređaja za praćenje, rečeno je da transponder aviona ne radi, što vojsci otežava lociranje aviona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak