Ambasador Palestine u BiH: Izrael provodi segregaciju goru od one u Južnoafričkoj Republici

Radiosarajevo.ba
Ambasador Palestine u BiH: Izrael provodi segregaciju goru od one u Južnoafričkoj Republici
Na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Pozicija palestinskog naroda u Izraelu" govorio je ambasador Palestine u BIH.

Izrael nad palestinskim narodom u toj državi provodi segregaciju koja je puno gora od segregacije koja je primjenjivana u Južnoafričkoj Republici, izjavio je Razeq Namoora

"Svima je vjerovatno poznata situacija u kojoj se nalazi približno dva miliona Palestinaca koji su ostali da žive u Izraelu i oni predstavljaju jednu četvrtinu stanovništva Izraela. Iako su oni starosjedioci koji imaju pravo na svoju domovinu, oni se tretiraju kao stranci u svojoj domovini. Možemo bez ikakvog pretjerivanja reći da Izrael trenutno sprovodi segregaciju koja je puno gora od segregacije i aparthejda koji je primjenjivan u Južnoafričkoj Republici", izjavio je Namoora, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Istakao je da sve izraleske vlade, pogotovo one desničarske, zaboravljaju da su upravo Palestinci starosjedioci u svojoj zemlji i da je sama država izrael podignuta na ruševinama palestinske države.

"Ta diskriminacija je prisutna na svim nivoima: u obrazovanju, ekonomiji, infrastrukturi i možemo reći da Palestinci nemaju ista prava kao građani Izraela. Danas se susjećamo s tim Palestincima kojima su oduzeta osnovna ljudska prava i danas svi oni pošteni ljudi, među njima i Bosanci i Hercegovci, se suosjećaju s Palestincima koji su ostali u Izraelu", rekao je Namoora.

Dodao je da Ambasada Palestine u BiH i palestinski narod žele imati dobru saradnju sa svim narodima u BiH i da nastoje imati isti, korektan odnos prema svim institucijama vlasti u BiH, bez obzira na nacionalnu pripadnost ljudi koji obnašaju te funkcije.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo izjavio je da veliki problem rasvjetljavanja istine o palestinskom narodu predstavlja medijska blokada kojom se, kako je kazao, pokušavaju sakriti "svi zločini koji se dešavaju sa palestinskim narodom već 69 godina".

Podvukavši paralelu između sudbine bošnjačkog i palestinskog naroda, Hebib je istakao da "bošnjački povratnici u Republiku Srpsku dobrim dijelom doživljavaju sudbinu Palestinaca koji žive u Izraelu". 

"Mi zaista razumijemo patnje palestinskog naroda i upravo zbog toga smo se organizovali da u granicama svojih skromnih mogućnosti pomognemo palestinskom narodu u njihovoj borbi. Sve ono što oni doživljavaju, doživljavamo mi sve vrijeme a posebno naši građani koji su se vratili u manji entitet (Repububliku Srpsku op.a.). Najveći dio ljudskih prava naših građana povratnika u manjem entitetu potpuno su uskraćena. Uskraćeni su u pravima, slobodama, kao što su svi Palestinci koji žive u Izraelu već ovoliko vremena uskraćeni", rekao je Hebib i ukazao na manjak podrške institucija RS-a bošnjačkim povratnicima. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak