Palestina: Porodica izbjegla smrt zahvaljujući vijesti na društvenoj mreži

Radiosarajevo.ba
Palestina: Porodica izbjegla smrt zahvaljujući vijesti na društvenoj mreži

Prošla noć u Pojasu Gaze kao da nije imala kraja. Detonacije bombi, razbijena stakla i plač djece. Ulice su bile pune novinara, bolničara, policije i vatrogasaca. U ranu zoru Palestinci su bili prisiljeni napustiti svoje domove i potražiti utočište na drugom mjestu, bilo gdje. Jedna porodica se sklonila kod novinara Anadolu Agency.

Intenzivno bombardovanje Pojasa Gaze izraelska mornarica započela je sinoć, nakon iftara. Bombardovanje je trajalo i tokom sehura, rane zore kada muslimani započinju ramazanski post, i nastavljeno je dalje tokom jutarnjih sati. Pojedini dijelovi Gaze su uništeni od eksplozija. Veliki broj prozora je polomljen usljed detonacija. 

Na nekim društvenim mrežama pojavila se vijest da će izraelski avioni bombardovati naselje Al-Karara u gradu Han Yunus. Kada je vijest vidio Muhammed al-Abadle povikao je: "Bježite, napast će kuću!" Porodica Abadle uspjela je izbjeći bombardovanje samo nekoliko sekundi prije nego što je njihova kuća uništena. Abadleovi nisu imali težih povreda. Nešto lakše su povrijeđena Muhammedova djeca u trenutku kada je bomba pogodila njihovu kuću. 

Otac devetero djece Muhammed Ashur (52) bježeći pred izraelskim bombama sklonio se u stanu novinara AA. Ashur je govorio da to veče kao da nije imalo kraja. On je naglasio da je jedna minuta te noći, kada su bombe padale i kada niko nije znao gdje da bježi, trajala kao hiljadu minuta. 

Izraelska vojska je nakon smrti trojice jevrejskih mladića, koji su oteti, a potom pronađeni mrtvi, izvela niz vojnih kopnenih i zračnih napada na Pojas Gaze i na Zapadnu Obalu. Do sada je poginulo na desetine ljudi. Nekoliko stotina Palestinaca je povrijeđeno, a veliki broj stambenih i poslovnih objekata je uništen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije