Alarmantna statistika: Milioni djevojčica u Afganistanu više se ne mogu školovati

1
Radiosarajevo.ba
Alarmantna statistika: Milioni djevojčica u Afganistanu više se ne mogu školovati

UNESCO kaže da je, u toku tri godine vladavine Talibana u Afganistanu, više od 1,4 miliona djevojčica izgubilo pristup srednjem obrazovanju.

Vladavina talibana izbrisala je "dvije decenije stalnog napretka u obrazovanju djevojčica" u Afganistanu.

Nova alarmantna statistika UNESCO-a govori da je više od 1,4 miliona djevojčica izgubilo pristup obrazovanju, ali i sve je veća stopa napuštanja obrazovanja na nivou osnovnih škola, te prateći ovu statistiku, povećani je rizik od porasti dječijeg rada i ranih brakova u zemlji, prenosi The Washington Post

Iznajmljivač ostao u šoku kada je čuo koliko su gosti platili njegov apartman: 'To je strašno'

"UNESCO je uznemiren štetnim posljedicama ove sve veće stope napuštanja školovanja, koja bi mogla dovesti do porasta dječjeg rada i ranih brakova ", navodi agencija. 

Trenutno je gotovo 2,5 miliona djevojčica lišeno prava na obrazovanje, što predstavlja 80 posto afganistanskih djevojčica školske dobi, objavila je ova UN-ova agencija.

Joe Biden predložio novog ambasadora u BiH: Ko je Douglas D. Jones?

Talibanska administracija, koju nijedna druga država ne priznaje, uvela je ograničenja za žene koje je UN opisao kao "rodni apartheid".

Talibani su u srijedu, 14. augusta, proslavili tri godine vladavine u zračnoj bazi Bagram, ali nije bilo govora o teškoćama zemlje, niti obećanja pomoći stanovništvu koje se bori sa visokom stopom nezaposlenosti, te stalnim nestabilnostima u zemlji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak