Air Franceov Airbus se raspao iznad okeana?

Radiosarajevo.ba
Air Franceov Airbus se raspao iznad okeana?

Krhotine Air Franceovog Airbusa na kobnom letu 447, prema najnovijim izvještajima spasilačkih službi, protežu se duž 90 kilometara površine Atlantskog okeana. Istražitelji navode kako postoji mogućnost da se Airbus raspolovio još u zraku.

Brazilski ministar odbrane Nelson Jobim je izjavio u srijedu kako se može zaključiti "da prisutnost mrlja na morskoj površini isključuje mogućnost da je došlo do eksplozije i vatre. Da se to dogodilo, ne bismo pronašli tragove goriva i ulja na površini mora."

"Jedino što možemo zaključiti jeste da prisutnost tih mrlja na morskoj površini isključuje mogućnost da je došlo do eksplozije i vatre. Da se to dogodilo, ne bismo pronašli tragove goriva i ulja na površini mora", rekao je Jobim.

Dodao je kako još uvijek nije uočeno nijedno tijelo od nestalih 228 putnika i članova posade palog Airbusa A300 te da ljudska tijela u nekim slučajevima ostaju pod vodom i do šest dana prije nego li ponovno izrone.

"Sve ovisi o temperaturi vode i formiranju plinova u samom mrtvom tijelu, a u nekim slučajevima treba i do šest dana prije nego li se tijela pojave na površini", naglasio je Jobim.

Brazilska mornarica poslala je četiri broda i tanker na mjesto pronalaska ostataka palog Airbusa, a ronioci će ručno iz mora vaditi i najmanji dio olupine.

Dužnosnici muku muče i s objašnjenjem kako se moglo dogoditi da je avion možda pao zbog nevremena na prekookeanskom letu, koji je zapravo više rutinski let nego izazov, prenio je Reuters.

Morski psi bi mogli progutati tijela prije nego što dospiju do površine

Ministar Jobim je jučer izrazio bojazan da tijela stradalih možda nikad neće biti pronađena: "Tijelima bi da isplivaju na površinu moglo trebati nekoliko dana, a svima je poznato da su vode uz obalu Pernambuca pune morskih pasa".

Podsjetimo, francuski Airbus A330 sa 228 putnika, koji je u nedjelju navečer po lokalnom vremenu poletio iz brazilskog Rio de Janeira prema pariškom aerodromu Charles de Gaulle, nije se ondje pojavio u ponedjeljak u 11.15 sati kad je trebao sletjeti. Let AF447 je četiri sata nakon polijetanja prijavio kontroli leta velike turbulencije, potom i probleme s električnim sustavom zrakoplova, nakon čega je došlo do prekida komunikacijskih veza.

Air France objavio listu putnika

Prema popisu putnika kojeg je objavio Air France, u zrakoplovu su se nalazili 61 Francuz, 58 Brazilaca, 26 Nijemaca, devet Kineza, devet Talijana, šest Švicaraca, pet Britanaca, pet Libanonaca, četiri Mađara, tri Irca, tri Norvežana, tri Slovaka, dva Amerikanca, dva Španjolca, dva Marokanca, dva Poljaka, te po jedan Južnoafrikanac, Argentinac, Austrijanac, Belgijanac, Kanađanin, Danac, Estonac, Gambijac, Islanđanin, Nizozemac, Filipinac, Rumunj, Rus, Šveđanin, Turčin i Hrvat - 45-godišnji Zoran Marković, pomorac iz Grižana u okolici Crikvenice.

Španski pilot svjedočio i "intenzivnom bljesku"

Zapovjednik posade aviona španske kompanije Air Comet koji je letio između Lime i Madrida, nedaleko od zone u kojoj se srušio avion Air Francea, svjedočio je kako je vidio "intenzivan bljesak bijele svjetlosti", objavio je u četvrtak dnevni list El Mundo.

Pilot je predao izvještaj svojoj kompaniji, koja je informaciju proslijedila Air Franceu, Airbusu i Glavnoj upravi španske civilne avijacije.

"Iznenada smo u daljini primijetili snažnu i intenzivnu bijelu svjetlost koja je imala silaznu i vertikalnu putanju i koja se rasula u šest dijelova", napisao je pilot.

Kopilot i jedna putnica su vidjeli istu stvar, objavio je El Mundo.

"S obzirom da se podudara vrijeme i mjesto, ovi elementi bi možda mogli biti iskorišteni za pojašnjavanje činjenica", napisao je pilot u svom izvještaju.

Novine pišu da "izvještaj pilota vraća odbačenu pretpostavku o uzroku nesreće, a to je ekplozija bombe u avionu".

"Ipak", piše El Mundo, "šest posljednjih poruka koje je odaslao Airbus centru za održavanje kompanije Air France u Parizu" nagovješćuju da je "pilot izgubio kontrolu nad avionom zbog kvarova na navigacijskom sistemu" uslijed "opasnih turbulencija".

fena/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak