50. dan invazije: Zelenski pozvao države da Ukrajini šalju oružje

2
Radiosarajevo.ba
50. dan invazije: Zelenski pozvao države da Ukrajini šalju oružje

Danas je 50. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ovo su najvažniji događaji na početku dana:

Rusko Ministarstvo odbrane priopćilo je da je cijela posada ratnog broda Moskva, za koji se izvještava da ga je Ukrajina pogodila u Crnom moru kasno u srijedu, evakuirana nakon što je eksplozija streljiva rezultirala požarom na brodu. "Krstarica Moskva Crnomorske flote ozbiljno je oštećena uslijed detonacije streljiva koja je nastala kao posljedica požara, posada je evakuirana", izvijestio je ruski državni medij TASS, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane. Brodu su prkosile ukrajinske trupe na Zmijskom otoku na početku rata.

 Ukrajinski dužnosnik ranije je rekao da je brod Moskva pogođena s dvije rakete, ali nije dao nikakve dokaze. Brod od 12.500 tona ima oko 500 članova posade.

 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na embargo na naftu u svom noćnom obraćanju u srijedu. "Prije svega, potreban nam je embargo na naftu. I jasna spremnost Europe da se odrekne sve ruske energije. Europska unija mora prestati sponzorirati ruski vojni stroj."

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

 Zelenski je potvrdio da su forenzičari Međunarodnog kaznenog suda posjetili Buču u srijedu kako bi istražili moguće ratne zločine. "Odgovornost ruske vojske za ratne zločine je neizbježna. Sve ćemo ih odvući na sud. I ne samo za ono što je učinjeno u Buči." Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan rekao je novinarima "Ukrajina je mjesto zločina" nakon posjete Buči.

 Američki predsjednik Joe Biden najavio je dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući teško topništvo, uoči šireg ruskog napada koji se očekuje na istoku Ukrajine. Paket, koji donosi ukupnu vojnu pomoć od invazije ruskih snaga u februaru na više od 2,5 milijardi dolara, uključuje topničke sisteme, topničku municiju, oklopne transportere i bespilotne čamce obalne obrane, rekao je Biden u izjavi nakon telefonskog razgovora sa Zelenskim.

 Američki State Department u srijedu je branio Bidenovu optužbu da Rusija provodi genocid u Ukrajini, rekavši da njhive trupe pokušavaju uništiti zemlju i njeno civilno stanovništvo. Biden je u utorak prvi put iznio optužbu na račun predsjednika Vladimira Putina, rekavši da je "postalo sve jasnije da Putin samo pokušava izbrisati ideju da bi bilo ko uopće mogao biti Ukrajinac". 

 Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je ponoviti Bidenovu optužbu da Rusija provodi "genocid" nad Ukrajincima, upozoravajući da verbalne eskalacije neće pomoći u okončanju rata. Zelenski je odgovorio: "Takve stvari su za nas vrlo bolne, pa ću se svakako potruditi da s njim razgovaramo o ovom pitanju."

 Više od 1000 ukrajinskih marinaca koji brane opkoljeni lučki grad Mariupolj se predalo, tvrdi Moskva. U jednoj od najkritičnijih bitaka u ratu, rusko Ministarstvo odbrane priopćilo je u srijedu da je 1026 vojnika ukrajinske 36. brigade marinaca, uključujući 162 časnika, "dobrovoljno položilo oružje" u blizini gradske željezare Iljič. Nije bilo neovisne potvrde tvrdnje.

 Rusko povlačenje iz okolice Kijeva dovelo je do otkrića velikog broja očito masakriranih civila, što je izazvalo međunarodnu osudu i poziva na istragu ratnih zločina. Šef policije okruga Kijev rekao je da su tijela 765 civila, uključujući 30 djece, pronađena u glavnom gradu.

 U toku su navodno pregovori o razmjeni 169 pripadnika Nacionalne garde Ukrajine koji su zarobljeni u nuklearnoj elektrani Černobil, rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova.

 Predsjednici četiriju zemalja koje graniče s Rusijom – Poljske, Estonije, Litve i Latvije – otputovali su u Kijev u znak podrške svom ukrajinskom kolegi i njegovim jedinicama. To slijedi nakon što je Kijev izvijestio da je odbio sastati se s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, koji je u utorak posjetio Poljsku i rekao da je planirao otići u Ukrajinu, ali "nije bio poželjan".

 Visoki američki dužnosnici vagaju hoće li poslati visokog dužnosnika na razini vlade u Kijev kao predstavnika visokog profila u znak solidarnosti s Ukrajinom, rekao je u srijedu izvor upoznat sa situacijom.

 Zelenski je rekao estonskim zastupnicima, bez pružanja dokaza, da Rusija koristi fosforne bombe u Ukrajini. Ukrajinske snage u Mariupolju priopćile su da je dron bacio otrovnu tvar na grad, ali nema neovisne potvrde da je Rusija koristila zabranjeno kemijsko oružje.

 Finska premijerka Sanna Marin rekla je da će zemlja odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u "u roku od nekoliko sedmica". Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom, Marin je rekla da kao partner NATO-a – ali ne i članica – Finska nije obuhvaćena člankom 5, koji kaže da se napad na jednu članicu treba smatrati napadom na sve.

 Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije za još 206 osoba, uključujući 178 ljudi za koje je rekla da su bili uključeni u podržavanje samoproglašenih republika u Lugansku i Donjecku. Liz Truss, ministrica vanjskih poslova, rekla je da su posljednje sankcije uvedene kao direktan odgovor na "užasne raketne napade" na željezničku stanicu u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini u kojima su poginuli deseci civila.

 Australija je također u četvrtak uvela ciljane financijske sankcije za 14 ruskih državnih poduzeća, uključujući subjekte povezane s obranom kao što su proizvođač kamiona Kamaz, te brodarske tvrtke SEVMASH i United Shipbuilding Corp.

 Rusija, pak, uvodi sankcije protiv 398 zastupnika američkog Kongresa i 87 kanadskih senatora, izvijestila je novinska agencija Interfax.

 Europska svemirska agencija priopćila je da je prekinula saradnju s Rusijom na tri misije na Mjesec zbog invazije Moskve na Ukrajinu, nakon prethodne odluke da učini isto za misiju na Mars.

 Rusija će tražiti mir ili će zauvijek napustiti međunarodnu arenu, rekao je Zelenski u svom posljednjem nacionalnom obraćanju. "Ili će rusko vodstvo zaista tražiti mir, ili će kao rezultat ovog rata Rusija zauvijek napustiti međunarodnu arenu."

 Šef UN-a Antonio Guterres rekao je da se prekid vatre u Ukrajini "ne čini mogućim", što vjerojatno ukazuje da UN još uvijek čeka odgovor Rusije o evakuaciji ukrajinskih civila i pružanju pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak