Sutra odluka njemačkog Ustavnog suda o Lisabonskom ugovoru

Radiosarajevo.ba
Sutra odluka njemačkog Ustavnog suda o Lisabonskom ugovoru

Njemački Vrhovni sud će sutra odlučiti je li novi europski ugovor kompatibilan sa državnim ustavom, što se revnosno čeka širom evropskog bloka.

Ustavni sud će predočiti odluku o seriji primljenih pritužbi kojima se tvrdi da ugovor može narušiti njemački Parlament i državni suverenitet, te prenijeti previše ovlasti na EU. Sudije u ovom slučaju su u februaru održale dvodnevno saslušanje, tokom kojeg su neki od njih izrazili skepticizam u pogledu toga da li ugovor osigurava više demokratije evropskim stanovnicima i bili rezervirani o broju ovlasti koje će u skladu s ugovorom biti prenesene na EU-nivo.

Od Suda se ne očekuje davanje crvenog svjetla ugovoru, što snažno podržava njemačka kancelarka Angela Merkel. Prije da će biti dozvoljeno da se ide sa ratifikacijom teksta, ali uz određene uvjete.

Njemačka štampa sugerira da će sud reći da budući prijenos ovlasti na Brisel treba biti dozvoljen samo nakon odobrenja Bundestaga, te da Ustavni sud treba nadzirati ovaj proces. Ustavni sud je presudio slično za žalbe u vezi Maastrichtskog ugovora 1993. godine, čime je popločan put za uspostavljanje eura.

Ukoliko Sud kaže “da” ugovoru, time će se otvoriti put završnom koraku ratifikacije u Njemačkoj, tj. potpisu predsjednika Horst Koehlera na ugovor koji je Bundestag usvojio prošle godine pretežnom većinom .

Međutim, čak i ako Njemačka napravi prolisabonski korak, sudbina Lisabonskog ugovora još uvijek ostaje neizvjesna.

Irska će imati drugi referendum početkom oktobra, a predsjednici Češke i Poljske ga još uvijek nisu potpisali.

Berlin je skupa sa Francuskom ambiciozan da vidi ugovor na snazi što je prije moguće i nastoji progurati 1. januar 2010. godine kao datum početka primjene.

Napredak u vezi sa drugim pitanjima, poput proširenja Evropske unije, ne može biti postignut bez Lisabonskog ugovora.

Glasnik CePPEI/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak