Save the Children i Opština Šamac: Pomoć za 1.642 porodice ugrožene u poplavama

Radiosarajevo.ba
Save the Children i Opština Šamac: Pomoć za 1.642 porodice ugrožene u poplavama

 Reagirajući na katastrofalne poplave koje su pogodile BiH, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) promptno je osigurala 14,7 miliona dolara za sanaciju i pomoć najugroženijima. 

U sklopu pružanja pomoći žrtvama poplava na području Šamca, danas je Save the Children, USAID-ov partner u projektu „Pomoć za ugrožene obitelji pogođene poplavama u Bosni i Hercegovini“ potpisao Memorandum o razumijevanju sa Opštinom Šamac.

"Prijatelji pomažu jedni drugima u nevolji i  ja sam  ponosan što je USAID obezbijedio direktnu pomoć ugroženima, uključujući pomenute stanovnike Šamca, Orašja i Brčko Distrikta", rekao je David Barth, direktor USAID-a u BiH, naglašavajući da će Sjedinjene Američke Države, kao dugogodišnji prijatelj i saveznik BIH, nastaviti pomagati proces dugoročnog oporavka zemlje. 

Projekat za ugrožene obitelji pogođene poplavama u BiH ima za cilj pružanje direktne pomoći porodicama pogođenim poplavama i klizištima na području Šamca, Orašja i Brčko Distrikta kroz podjelu vaučera za kupovinu neprehrambenih i higijenskih proizvoda. Ukupno 1.642 porodice obuhvaćene su ovim projektom a 1.230 paketa sa sredstvima za čišćenje i ličnu zaštitu bit će podjeljeno na navedenim područjima.

 U Šamcu i Orašju biće podijeljeno po 130 vaučera za neprehrambene proizvode u vrijednosti od 210 KM, kao i po 410 vaučera za higijenske proizvode u iznosu od 40 KM a ukupna vrijednost intervencija u ove dvije opštine iznosi  „Veliki broj porodica još uvijek trpi strašne posljedice od nepogoda u maju. Save the Children ulaže napore da, bar trenutno, ublaži tešku situaciju u kojima se pogođeno stanovništvo nalazi, i očekujemo brža sistemska rješenja nadležnih, kako u odgovoru na prirodne katastrofe tako i u prevenciji, bez čega naša pomoć postaje samo kap u moru potreba sa kojima se, posebno porodice sa djecom, suočavaju,“ naglašava direktorica Save the Children-a Andrea Žeravčić

Ranije se kroz ovaj projekat obezbijedila nabavka pumpi za izbacivanje vode kao i isušivača vlage, opreme koja će, nakon upotrebe u javnim ustanovama i domaćinstvima, ostati na raspolaganju lokalnoj civilnoj zaštiti i time ojačati njihovu pripremljenost za katastrofe izazvane prirodnim ili ljudskim faktorom. 

Načelnik opštine Šamac, Savo Minić je izrazio veliku zahvalnost predstavnicima USAID-a i Save the Children i rekao da će i dalje sarađivati sa svim predstavnicima međunarodnih organizacija koje žele da pomognu stanovništvu opštine Šamac u obezbjeđivanju elementarnih uslova za život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak