SAD: Odobren privremeni azil za ilegalne imigrante iz Haitija

Radiosarajevo.ba
SAD: Odobren privremeni azil za ilegalne imigrante iz Haitija
Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano u petak je odobrila privremeni, 18-mjesečni azil za Haićane koji su bili ilegalno u SAD-u u vrijeme katastrofalnog potresa u njihovoj zemlji 12. januara ili su se legalno zatekli u posjeti SAD-u.

Napolitano je kazala kako će Haićanima biti dozvoljen boravak i rad u SAD-u na 18 mjeseci, a nakon toga će vlada razmotriti hoće li produljiti to razdoblje.

"To je vrsta 'time-outa' za Haićane u SAD-u koji mogu početi raditi ... imati neke resurse za sebe i slati natrag na Haiti", rekla je ministrica.

Ona je procijenila da se između 100.000 i 200.000 Haićana može kvalificirati za ono što se naziva "prijelaznim imigracijskim statusom" (TPS).

Deseci američkih kongresnika pozvali su ministarstvo domovinske sigurnosti da proširi TPS na Haićane, ističući kako je Haiti u tako lošem stanju da ne može prihvatiti deportirane osobe, prenijela je Hina.

Vezano:
Otvoren humanitarni telefon za pomoć Haitiju

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak