Rumunija ratificirala SSP

Radiosarajevo.ba
Rumunija ratificirala SSP

iz MVPBiH.

Ambasador Banu je informirao ministra Alkalaja da je predsjednik Rumunije 25. maja potpisao dekret o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i BiH, koji je 24. juna Parlament Rumunije jednoglasno usvojio.

Ambasador Banu je naglasio da je ratifikacija SSP-a bila jedan od priroteta novog saziva Parlamenta Rumunije, te da je ovim činom njegova zemlja još jednom potvrdila opredijeljenost da nastavi podržavati BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

Ocijenio je da su bilateralni odnosi između BiH i Rumunije odlični i izrazio zadovoljstvo njihovim konstatnim unapređivanjem.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost predsjedniku i Parlamentu Rumunije na ovom važnom činu, istakavši da je ratifikacija SSP-a veoma važan korak za pristupanje BiH u članstvo EU.

Govoreći o liberalizaciji viznog režima EU za građane BiH, ministar Alkalaj je od ambasadora Banua zatražio da Rumunija podrži BiH, kako bi u oktobru bila uključena u odluku o liberalizaciji viznog režima, zajedno sa Crnom Gorom, Makedonijom i Srbijom.

Naglasio je da se poduzimaju svi neophodni koraci kako bi se tokom avgusta i septembra ispunili preostali uvjeti iz Mape puta, te da se svakim odlaganjem odluke o stavljanju BiH na bijelu šengensku listu njeni građani stavljaju u ponižavajući položaj.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak