Zemlja iz regiona prodaje oružje Izraelu: Evo o kome je riječ

12
Radiosarajevo.ba
Zemlja iz regiona prodaje oružje Izraelu: Evo o kome je riječ

U prethodnom zajedničkom istraživanju novinari mreže BIRN i izraelskog lista identificirali su šest letova – u februaru, martu i maju – koji se poklapaju s izvoznim podacima srbijanske firme za trgovinu naoružanjem, municijom i vojnom opremom.

Vodeće državno poduzeće za izvoz naoružanja Jugoimport-SDPR izvezlo je u julu oružje i/li streljivo u Izrael u vrijednosti od 7,3 miliona eura (14.28 miliona KM), ignorirajući, među ostalim, i apele iz UN-a da se zaustavi prodaja oružja toj zemlji zbog mogućih ratnih zločina nad palestinskim civilima u Gazi, navodi BIRN.

Prema podacima portala koji sakuplja poslovne transakcije državnih institucija, a u koje je BIRN imao uvid, sa srpanjskom pošiljkom, vrijednost izvoza tvrtke SDPR je tokom 2024. godine bila je ukupno 23,1 miliona eura (45.18 miliona KM).

Anketa | Najbolji fudbalski golmani svih vremena: Od Yashina do Neuera - ko je "broj jedan"?

Taj izvoz je realiziran dok traje vojna invazija Izraela u Gazi tokom koje su izraelske snage dosad u raketnim i zračnim padima ubile više od 40.500 Palestinaca, a više od 90.000 ih ranjeno, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi pod kontrolom pokreta Hamas.

Izrael je 11 mjeseci u ratu i s Hezbollahom u Libanonu, što dodatno utječe na porast potrebe za naoružanjem i streljivom.

Počeo je štrajk: Izrael stao na jedan dan za spas taoca

Podaci o pošiljci u julu poklapaju se sa pet letova izraelskih vojnih aviona s beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" do izraelske avionske vojne baze Nevatim, a koje su identificirali BIRN i izraelski list Haaretz, koristeći javno dostupne podatke s portala koji prate avionske letove diljem svijeta.

Najmanje 15 letova od decembra 2023. godine do danas napravili su izraelski vojni avioni ili, pak, avioni čiji se letovi vezuju uz transport naoružanja u Izrael. Polijetali su iz Beograda ili Niša, a krajnje odredište im je bila avionska vojna baza Nevatim u jugoistočnom Izraelu.

Prema statistici koju više od 10 mjeseci sakuplja Haaretz, Srbija je u vrhu liste zemalja iz kojih lete izraelski vojni avioni, piše BIRN.

Uvjerljivo na prvom mjestu su baze Sjedinjenih Američkih Država diljem svijeta, navodi ta mreža, prenoseći podatke do kojih su došli u istraživanju s izraelskim kolegama, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak