Ždrijeb će odlučiti ko će biti novi načelnik

Radiosarajevo.ba
Ždrijeb će odlučiti ko će biti novi načelnik

Ždrijeb bi trebao odlučiti hoće li malu slovensku općinu Šmarješke Toplice, poznate po ljekovitim termama koje se preporučuju oboljelima od kardio-vaskularnih bolesti, i dalje voditi žena ili će na njeno mjesto doći njen protivnik na izborima, nakon što je oboje kandidata u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju dobilo sasvim jednak broj glasova, a do sličnog je raspleta moglo doći i u mnogo većem Kopru.

Sadašnja načelnica Šmarjeških Toplica Bernardka Krnc dobila je na izborima 1.016 glasova, a isto toliko i njen izazivač Marjan Hribar, pa zakon o izborima u takvim situacijama predviđa da se odluka donese ždrijebanjem.

Oboje su nezavisni kandidati, no dok je Krnc rekla da joj ne smeta da o pobjedniku odluči kocka, Hribar je najavio žalbu i traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića jer kaže da su u dvije mjesne zajednice na terenu zamijećene nepravilnosti u postupku glasovanja.

Napeto u drugom krugu izbora za načelnike 56 slovenskih općina bilo je i u mnogo većoj općini Koper, gdje je Boris Popovič, gradonačelnik tog velikog lučkog grada, kako se pokazalo tek u ponedjeljak, dobio samo 7 glasova manje od izazivača bližeg strankama ljevice, Aleša Bržana, prenosi Hina.

Iako je u izbornoj noći, kad se jedno vrijeme činilo da bi Popovič mogao zadržati mjesto na kojemu je od 2002. godine, Bržan najavio žalbu i tražio da se zbog navodnih nepravilnosti u dvjema izbornim jedinicama izbori ponove, na kraju je od toga odustao jer je njegovu minimalnu pobjedu proglasilo i izborno povjerenstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak