'Bijeli štrajk' na hrvatskim sudovima: Ujedinili se sudije i državni odvjetnici

0
Radiosarajevo.ba
'Bijeli štrajk' na hrvatskim sudovima: Ujedinili se sudije i državni odvjetnici

Na hrvatskim sudovima je započeo novi "bijeli štrajk", iniciran od strane sudaca, a ove godine su im se pridružili i državni odvjetnici. Ova odluka rezultirala je odgodom svih radnji u prvostepenim i drugostepenim postupcima, osim onih koje su hitne, do 2. februara ili do postizanja dogovora.

Hrvatski ministar pravosuđa istakao je da su suci i državni odvjetnici poduzeli mjere štrajka nakon što su odbili prijedlog ministarstva o povećanju neto primanja za 700 eura (1.368 KM).

Ministar ističe da su time preuzeli odgovornost za štrajk i njegove moguće posljedice.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Prema informacijama iz Udruženja hrvatskih sudaca, odziv na mjere upozorenja veći je od 80 posto. Ovaj "bijeli štrajk" predstavlja izraz nezadovoljstva sudaca i državnih odvjetnika vezano uz pitanje financijskih uvjeta rada, a odvija se unatoč naporima za postizanjem dogovora između strana.

Situacija ostavlja ozbiljne posljedice na pravosudni sistem zemlje, istovremeno stavljajući u fokus pitanje dugoročnog rješavanja nesuglasica između pravosudnih radnika i resornog ministarstva, piše TRTbalkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak