YIHR: Jadranka, srami se!

Radiosarajevo.ba
YIHR: Jadranka, srami se!
Plakat akcije (YIHR)

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH oglasile su se zajedničkom izjavom koju prenosimo u cjelosti.

"Događaji oko posljednje posjete predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića Bosni i Hercegovini, u prvi plan su doveli pitanje sudjelovanja RH u ratu u Bosni i Hercegovini. Postoje različita tumačenja vezana za motive njenog uključenja u sukobe, kao i ulogu u bošnjačko-hrvatskom sukobu, ali je izvan svake sumnje sigurno njeno sudjelovanje i pomaganje u vojnim operacijama, te činjenica da su pojedinci plaćeni od Republike Hrvatske počinili ratne zločine na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj (YIHR Hrvatska) i Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) smatraju da je jedini prihvatljivi smjer u kojem trebaju ići službene politike obje države, ali i vodećih političkih autoriteta, jest onaj kojim se iskazuje žaljenje za svu nanesenu štetu i posljedice koje su izazvale kako službene državne politike, tako i pojedinici u ime država i pojedinih naroda.

Josipović je mogao i hrabrije

Republika Hrvatska mora pokazati veće razumijevanje za patnju žrtava rata u Bosni i Hercegovini, kako zbog samih žrtava, tako i zbog Bosne i Hercegovine u cjelini, te samih odnosa u regionu. U svrhu toga, svakako duguje i najiskrenije izraze ispirke, otvarajući tako vrata za pomirenje i izgradnju mira. Govor koji je predsjednik Josipović održao u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine predstavlja važan korak u priznavanju i prihvaćanju dijela odgovornosti za stradavanja i patnje u oružanim sukobima devedesetih godina u BiH. Ipak, YIHR Hrvatska i YIHR BiH žale što predsjednik RH nije učinio veći i hrabriji korak te uputio izravne izraze isprike.

Sukladno ovom stajalistu, najoštrije osuđujemo izjave predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor i potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa jer one predstavljaju politiku poricanja koja je pogubna za unapređenje odnosa u regiji, ali i unapređenje procesa suočavanja s nedavnom ratnom prošlošću koji je jedan od osnovnih preduvjeta za daljnju demokratizaciju. Kosor i Šeks ne trebaju danas brinuti o «svrstavanju RH u red svjetskih agresora», već su to trebali činiti u devedesetim godinama.

Poricanje zločina ne doliči visokim dužnosnicima države koja bira put evropskih integracija i nadamo se da će i države članice Evropske unije to prepoznati i tražiti od RH da se prema ratu u BiH postavi na temelju činjenica, a u svrhu garancije dostojanstva žrtava kršenja međunarodnog humanitarnog prava i teških kršenja ljudskih prava kao i izgradnje povjerenja medju državama regije," navodi se u zajedničkoj izjavi Incijativa mladih za ljudska prava Hrvatske i BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak