Vulin otputovao u Iran na inauguraciju novog predsjednika kao Vučićev izaslanik

6
Radiosarajevo.ba
Vulin otputovao u Iran na inauguraciju novog predsjednika kao Vučićev izaslanik

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je 30. jula inauguraciji novog predsjednika Irana Masouda Pezeshkiana.

U saopćenju Vlade Srbije navodi se da je Vulin inauguraciji prisustvovao kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je prethodno u Teheranu posjetio "Srpski kutak" u Narodnoj biblioteci i Arhivu Irana, saopćeno je ranije iz Vlade Srbije. "Srpski kutak" je 2023. godine otvorila Tamara Vučić, supruga predsjednika Srbije.

Mijatović: 'Ovi projekti su čin patriotizma, poticaje smo povećali sa sedam na 26 miliona KM'

Vulin je inače pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), između ostalog, i zbog svojih veza sa Rusijom.

Srbija od 2021. jača saradnju sa Iranom uprkos tome što je riječ o državi pod sankcijama Evropske unije (EU), sa čijom vanjskom i sigurnosnom politikom je obavezna da se uskladi kao država kandidat za članstvo u evropskom bloku. Zvanični Beograd računa na podršku Teherana po pitanju Kosova, čiju nezavisnost Iran ne priznaje.

Poslanik i bivši kardiohirurg Masoud Pezeshkian odnio je pobjedu u drugom krugu iranskih predsjedničkih izbora održanim početkom jula.

Izbori u Iranu održani su godinu dana prije roka zbog pogibije predsjednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju, te usred pojačanih regionalnih tenzija zbog izraelskog rata u Gazi. Drugi krug izbora održan je pošto više od 60 odsto birača nije izašlo na glasanje 28. juna.

Iran podržava Hamas, koji su EU i SAD označile kao terorističku organizaciju, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak