Vučić otkrio da li će uvesti sankcije Rusiji: "Mi se držimo samo 'srpske stolice', drugu nemamo"

2
Radiosarajevo.ba
Vučić otkrio da li će uvesti sankcije Rusiji: "Mi se držimo samo 'srpske stolice', drugu nemamo"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu, 9. oktobra, u Dubrovniku, gdje se održava samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa.

"Naravno, ne mislimo ovdje svi isto po svim pitanjima, ali ono što je važno to je da smo razgovarali o principu poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam ukazao na neophodnost poštovanja Povelje UN i na držanje do tog principa, ne kada nekome odgovara da taj princip poštuje, a kada mu ne odgovara da se brže, bolje udalji od tog principa", rekao je Vučić novinarima.

Kada je upitan o uvođenju sankcija Rusiji, predsjednik Srbije je odgovorio:

Naš reporter se probio do poznatog restorana u Jablanici: 'Situacija je teža nego što smo zamislili'

"To smo uspjeli da izmijenimo. Srbija će nastaviti da vodi svoju politiku slobodarske, nezavisne i suverene zemlje. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali ćemo ostati bez sankcija Rusiji, jer to je politika koju vodimo", poručio je Vučić.

Naglasio je da je slučaj Srbije najbolji primjer za to jer i dalje imamo na svojoj strani i Povelju UN i Rezoluciju 1244, ali mnogi ne žele toga da se drže.

Zelenski poručio iz Dubrovnika: " Napravili smo plan. Ako se ovo desi, Putin će izgubiti svoju moć'

Istakao je da je važno je da su na samitu iskazivali želju da se uspostavi mir.

Kaže da je premijer Plenković govorio o agresiji iz 1991. i da mu je odgovorio da Srbija potpuno vidi stvari drugačije u odnosu na Hrvatsku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne sjedi na dvije stolice, već da sjedi samo na jednoj "srpskoj stolici", koje se čvrsto drži.

Pogledajte kako je Aleksandar Vučić 'poludio' zbog pitanja novinara: Pogodila ga jedna riječ

"Mi imamo samo jednu, svoju stolicu i čvrsto se držimo te srpske stolice. Za drugu stolicu nismo ni najmanje zainteresovani", rekao je Vučić novinarima u Dubrovniku, na pitanje hrvatskog novinara do kada Srbija planira da "sjedi na dvije stolice".

On je naveo da očekuje i smatra važnim da Srbija ima uspostavljen otvoren dijalog o temama vezanim za budućnost u odnosima Srbije i Hrvatske, ali i da nema nikakav problem da razgovara i o svim temama iz prošlosti.

"Mi ćemo da vodimo svoju politiku, a vi vodite svoju. A to koliko stolica mi imamo, mi vas ne pitamo koliko stolica vi imate", rekao je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak