Vučić odgodio isplatu duga Arapskim Emiratima, zadužio se za još milijardu eura

6
Radiosarajevo.ba
Vučić odgodio isplatu duga Arapskim Emiratima, zadužio se za još milijardu eura

I Srbija se kao i bh. entitet Republika Srpska muči s otplatom inostranih kredita. No, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je pravi majstor medijskih manupulacija pa vlastite finansijske probleme vješto skriva od javnosti.

Tako je Vučićev propagandni stroj kao veliku pobjedu početkom proteklog mjeseca objavio poražavajuću vijest da je Srbija uspjela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovoriti odgodu kredita vrijednog milijardu KM.

Osim toga, Srbija je u još dva navrata pozajmljivala novac od Arapskih Emirata, tako da je njen ukupni dug prema ovoj arapskoj državi premašio dvije milijarde i 430 miliona američkih dolara. Kada se ovom dugu pripiše i ugovorena kamata, dolazimo do zastrašujućeg iznosa od preko tri milijarde američkih dolara.

Komisija utvrdila: Način izbora UO FTV-a nije u skladu sa zakonom, traže reakciju OHR-a i Tužilaštva

Taj bi iznos Srbija morala isplatiti za dvije godine, u augustu 2026. godine, što izgleda sasvim nerealno pa će Vučić ili tražiti novu odgodu ili tražiti novog kreditora kako bi izmirio dug Arapskim Emiratima.

Milanović pitao Vučića: Znaš li koliko si Srba zavio u crno govorom u Glini 1995. godine?

Vučić bi taj problem mogao riješiti kreditnim aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom no to ne dolazi u obzir jer bi u tom slučaju morao javno priznati da je državu doveo pred bankrot.

Upućeni tvrde da je Vučić baš zbog dospjelog duga čvrto odlučio uvesti u Srbiju Rio Tinto i krenuti s rudarenejm litija. Alternativa je  – bankrot javnih finansija.

Naime, javni dug Srbije je premašio zastrašujući iznos od 40 milijardi eura

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak