Milanović pitao Vučića: Znaš li koliko si Srba zavio u crno govorom u Glini 1995. godine?

3
Radiosarajevo.ba
Milanović pitao Vučića: Znaš li koliko si Srba zavio u crno govorom u Glini 1995. godine?
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović i Aleksandar Vučić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u nedjelju, 1. septembra na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnivanja 20. domobranske pukovnije Glina.

Milanović je održao govor u kojem je spomenuo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov govor u Glini 1995. godine.

"Uvijek me zanimalo zašto je Vučić, iako svjestan koliko se Srbi nalaze u teškom položaju, imao potrebu baš na ovakav način narod dovoditi u zabludu. Koliko god Vučić htio da se to zaboravi i izbriše jer nije ugodno, to nije moguće. Stoga sam ga pitao samo jednu stvar, je li svjestan koliko je Srba zavijeno u crno zbog toga što je izrekao u proljeće 1995. godine u Glini? Nisam ga pitao za Hrvate jer mu do Hrvata nije ni stalo. S druge strane, mi se tako nismo ponašali.

Incident u RS: Dodika izviždali ratni veterani, on im pokazao srednji prst

Incident u RS: Dodika izviždali ratni veterani, on im pokazao srednji prst

Kod vas nisam ni sada ni ranije primijetio nikakvu količinu mržnje i bijesa prema takozvanoj drugoj strani. To je pravi put te sam tako gradio svoju karijeru i tako ću je graditi i dalje", kazao je, između ostalog, Milanović.

Vučić je kao generalni sekretar Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja (ratni zločinac op.a.) stigao na okupirane dijelove Hrvatske i održao vatren govor u Glini 1995. godine.

Zoran Milanović o kupovini Rafalea u Srbiji: "Naoružavaju se za sedam dana fiktivnog rata"

Zoran Milanović o kupovini Rafalea u Srbiji: "Naoružavaju se za sedam dana fiktivnog rata"

"Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Niko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti Beogradski pašaluk ili nekakva AVNOJ-ska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće", govorio je Vučić 1995. godine.

Podsjetimo, Vučić je 13. maja 1990. godine bio na tribini s navijačima Crvene zvezde i učestvovao u općoj tuči s domaćim Dinamovcima uoči derbija jugoslovenskog prvenstva na stadionu Maksimir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije