Velika prijetnja na hrvatskoj granici: Šest opasnih krijumčarskih bandi, naoružani do zuba

4
Radiosarajevo.ba
Velika prijetnja na hrvatskoj granici: Šest opasnih krijumčarskih bandi, naoružani do zuba

Prilikom obilaska hrvatskog potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića duž granične linije između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, otkrivene su značajne informacije koje bacaju svjetlo na trenutnu situaciju migrantske krize.

Dobra vijest je da se, u usporedbi s istim periodom prošle godine, smanjio pritisak migranata na graničnoj liniji. No, istovremeno se suočavamo s novim izazovom - pojava organiziranih i naoružanih krijumčarskih bandi na migrantskoj ruti koja se kreće kroz sjeverozapadnu Bosnu.

Hrvatski načelnik Zoran Ničeno pružio je uvid u brojke i aktivnosti koje provode hrvatski policajci, ističući ozbiljnost situacije. Tri šokantne videosnimke prikazale su probijanje krijumčarskih vozila kroz malogranične prijelaze, pri čemu je jedna policajka jedva izbjegla ozbiljne ozljede.

Lana Jurčević o Baby Lasagni: "On je umiljato janje, a kad se popne na pozornicu, 'jede malu djecu'"

"Mi sa Srbijom nemamo problema, ali očekujemo da će primijeniti iste mjere prema granici s BiH. Problem BiH leži u nedostatku kapaciteta, organizacije i razvijenog border managementa", izjavio je Zoran Ničeno.

Dodao je da se suočavaju s izazovima djelovanja šest organiziranih krijumčarskih bandi samo na području Bihaća, a bosanska policija intenzivno radi na njihovom razbijanju.

Sudija bez milosti poručio: "Sve benefite ste iskoristili u Njemačkoj, a vi tako"

Ministar Božinović naglasio je ozbiljnost situacije, ističući kako krijumčari koriste modernu tehnologiju i organiziraju se izvan Europe. Unatoč smanjenju ilegalnih prijelaza od 11 posto ove godine, izazov ostaje s obzirom na porast priljeva migranata u BiH za 36 posto. Također, povećan je broj uhićenih krijumčara ljudi za 250 posto.

U prošloj godini, zabilježen je povratak oko 3000 migranata u Hrvatsku, no većina ih je napustila zemlju prvom prilikom, vraćajući se u zapadne zemlje iz kojih su bili deportirani.

Sve ove informacije svjedoče o kompleksnosti situacije na migrantskoj ruti te nužnosti zajedničkog regionalnog pristupa kako bi se riješili izazovi i osigurala sigurnost svih uključenih strana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak