U Podgorici obilježena godišnjica genocida: 'Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika'

Radiosarajevo.ba
U Podgorici obilježena godišnjica genocida: 'Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika'

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježju na Pobrežju u Podgorici, obilježena je 29. godišnjica genocida u Srebrenici u organizaciji Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori.

"Srebrenica je najtužnija riječ našeg jezika, a Potočari najveći mezar u našoj historiji", kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić.

Na današnji dan, prije 29 godina, snage Vojske Republike Srpske su u Srebrenici ubile više od 8.300 Bošnjaka, a do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopana 6.751 žrtva.

Motaz Azaiza: 'Osjetio sam ljubav bosanskog naroda. Dijelimo istu bol i tjeskobu'

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 23. maja usvojila je Rezoluciju o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, za šta je glasala i Crna Gora.

Usvajanjem Rezolucije, prema riječima Mustafića, djelimično je umanjen bol.

"Očekujemo da će poglavlje o Srebrenici biti dio našeg obrazovnog sistema, da neće ostati samo na riječima, već se i suštinski osuditi ratni zločini", rekao je Mustafić.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac je kazala da se sjećanje na žrtve u Srebrenici ne smiju zaboraviti ili potisnuti, te da se pomenom žrtvama podsjeća na krhkost mira i potrebu da se on očuva.

Na obilježavanju 29.godine od genocida u Srebrenici prisustvovali su i predstavnici političkih partija i civilnog sektora.

Elizabeta Mrnjavčević iz Akcije za ljudska prava je u ime 76 nevladinih organizacija ponovila zahtjev da vlast proglasi 11. jul danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, i da obezbijedi njegovo redovno zvanično obilježavanje.

Traže i da se u školama uči o tom događaju i učešću Crne Gore u ratovim devedesetih a da vlast osudi i suzbije negiranje genocida, javlja RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak