U Hrvatskoj objavljene nove preporuke za četvrtu dozu vakcine protiv COVID-a

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj objavljene nove preporuke za četvrtu dozu vakcine protiv COVID-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze vakcine protiv COVID-a.

Prema uputama iz aprila ove godine četvrta se doza preporučala samo za osobe starije od 80 godina i osobe starije od 65 godina koje su korisnici kolektivnog smještaja (dom za starije i nemoćne osobe).

Kao što su najavili, HZJZ je izmijenio te preporuke.

Sjećanje na muftiju Halilovića: "Ako misle da će rušenjem Arnaudije uništiti iman u nama, varaju se"

Drugo docjepljivanje je preporučljivo osobama starijim od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).

Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom.

U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax), piše HZJZ.

Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje, ne preporučuje se odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će adaptirano/varijantno cjepivo biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva.

Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), posebno ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak