U Hrvatskoj je ipak moguće jeftino ljetovati: Ovdje smještaj košta 45 eura, a predivno je

2
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj je ipak moguće jeftino ljetovati: Ovdje smještaj košta 45 eura, a predivno je

U Hrvatskoj ovih dana ljetuje više od milion gostiju. Ograničeni smještajni kapaciteti, ali i osobne preferencije, nagnale su mnoge da nađu privatni smještaj. Procjenjuje se kako je ove godine registrirano oko 60.000 kreveta više nego lani.

Veća konkurencija ujedno znači i više izbora za goste. Mnogi su ovdje ostali “kratkih rukava”, naročito oni koji iznajmljuju svoje sobe i apartmane po teško priuštivim cijenama.

Neki od njih su otišli korak dalje pa izvrijeđali potencijalne goste i time si vjerojatno zapečatili sezonu. Drugi su, pak, privukli goste nižom cijenom smještaja, ali su potom ostavili iznenađenje u obliku svojevrsnog kućnog reda u kojem se svaka greška naplaćuje.

Pariz 2024 | Amerika pobijedila Francusku i osvojila zlato na Olimpijskim igrama

No, nisu svi iznajmljivači takvi. Ekipa RTL-a je pronašla one koji ne pokušavaju izvući svaki euro od svojih gostiju. Tako će umjesto nekoliko stotina, boravak u svojim apartmanima i sobama naplatiti svega nekoliko desetaka eura.

“Imaju televizor, imaju frižider, goste dočekuje tacna na kojoj su čaj i kafa, kuhalo za vodu. Cijena jednokrevetne sobe je 35 eura, dvokrevetne sobe je 45, a trokrevetne 47, dakle za tri osobe u jednoj sobi”, pojašnjava iznajmljivačica Sanja Delost iz Lovrana.

Ona u novouređene sobe prima goste i na jednu noć, što je rijetkost u domaćem turizmu, ali je dobar način popunjavanja termina. Na 900 metara od plaže nalazi se kuća Tomislava Vukovića, čijih je pet soba privlačno domaćima i strancima. Naime, domaći gosti ondje ostvare čak trećinu noćenja.

Najveća javna tajna u Italiji poprima sramotne razmjere: Traže minimum 30 € po 'hrvatskom receptu'

Dvokrevetna soba bez pogleda na more i bez balkona je 61 euro, 69 eura je s pogledom na more i balkonom. Od 1. septembra je 10 eura jeftinije”, objasnio je Vuković, iako nije jedini koji bi dao popust gostima izvan udarnog dijela sezone.

U nešto skupljim domaćim destinacijama, protekli je juli po dolasku gostiju bio nešto slabiji. No, u Lovranu bilježe rast dolazaka i noćenja od tri posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine. Čak su i u Turističkoj zajednici ostali iznenađeni cijenama smještaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak