U Dalmaciji povećan broj oboljelih od COVID-a

1
Radiosarajevo.ba
U Dalmaciji povećan broj oboljelih od COVID-a

Zbog povećanog broja oboljelih od COVID-a, u KBC-u Split već je sedam dana na snazi zabrana posjeta bolesnicima u Klinici za unutarnje bolesti na Križinama.

Trenutno su im koronom zaražena 23 pacijenta, koji su hospitalizirani zbog nekih drugih bolesti, ali su se zarazili i koronom. Niko nema teže simptome korone i nije bilo smrtnih slučajeva.

Posjete su dopušteni samo članovima uže porodice naročito teških i palijativnih bolesnika, i to po jedan posjetitelj uz jednog bolesnika, uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Korona je, kao i prošlegodine, stigla na valovima ljeta, a to za 24sata potvrđuju i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Zoran Zekić pred revanš s Aktobeom: "Volio bih reći da smo favoriti, ali nismo"

"Posljednjih nekoliko sedmica bilježimo blagi porast u broju prijava oboljelih od COVID-a u većini županija. Ovaj uzlazni trend broja oboljelih bilježi se i drugim europskim državama, a slična situacija bila je i prošle godine u isto vrijeme, kad smo također imali ljetni val COVID-a", saopštili su iz HZJZ-a.

Prema njihovim podacima, u sedmici od 8. do 14. jula u sistem prijavljivanja zaraznih bolesti zaprimljene su 374 prijave COVID-19. U toj sedmici, napominju, nije zabilježena ni jedna prijava smrtnog ishoda od COVID-19. U sedmici prije, od 1. do 7. jula, zaprimljeno je u cijeloj Hrvatskoj manje, 265 prijava COVID-a, i također nije bilo smrtnih slučajeva zbog te bolesti.

Kako napominju u HZJZ-u, to nije broj stvarno oboljelih, nego broj zaprimljenih prijava oboljelih s obzirom na to da od početka bolesti do javljanja doktoru i podnošenju same prijave od strane doktora protekne određeno vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak