Novi podaci: COVID sada uzrokuje vrlo neobične simptome

1
Radiosarajevo.ba
Novi podaci: COVID sada uzrokuje vrlo neobične simptome
EPA / Testiranje na Covid-19

Posljednja varijanta COVID-a koja se pojavila je JN.1. U decembru, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izjavili su da su pratili JN.1, koji "i dalje uzrokuje sve veći udio infekcija", također zauzimajući prvo mjesto kao najraširenija varijanta u SAD-u.

Prema CDC-u, "kontinuirani rast" znači da je JN.1 ili više prenosiv ili samo bolji u izbjegavanju imunološkog sistema, ali prerano je znati koliko bi ova varijanta mogla povećati infekcije ili hospitalizacije.

Bez obzira na to, CDC i dalje potiče ljude da se vakcinišu radi zaštite od JN.1, osobito s porastom drugih respiratornih bolesti poput gripe. I dok stručnjaci kažu da su simptomi COVID-a ostali prilično dosljedni - u rasponu težine ovisno o imunitetu i zdravlju osobe, a ne o samoj varijanti - čini se da virus sada uzrokuje neke i neobične simptome. Čitajte kako biste saznali na šta trebate obratiti pažnju.

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

1. Problemi sa spavanjem

Stope COVID-a i gripe rastu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a novi podaci zdravstvenih vlasti Ujedinjenog Kraljevstva također ukazuju na neke od uobičajenih simptoma koje pacijenti imaju ove zime. Prema novim informacijama, jedan od neobičnijih simptoma povezanih s najnovijim infekcijama je problem sa spavanjem. Podaci pokazuju da je otprilike 10,8 posto ispitanih stanovnika prijavilo probleme sa spavanjem.

2. Zabrinutost ili tjeskoba

Iako često povezujemo tjelesne simptome s bolestima, ponekad je tu i naše mentalno zdravlje —iako se to čini pomalo iznenađujuće. Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, 10,5 posto ispitanika navelo je zabrinutost ili tjeskobu kao simptom COVID-a.

3. Bol u grlu

S manje neobičnih simptoma, otprilike 13,2 posto ispitanika prijavilo je bol u grlu, prema podacima iz U.K. Posljednjih mjeseci liječnici u SAD-u također su naveli upalu grla kao jedan od prvih simptoma koji se pojavljuju kod infekcije COVID-om.

Raste broj zaraženih koronavirusom i u BiH: Jedan simptom posebno se izdvaja kod starijih

Raste broj zaraženih koronavirusom i u BiH: Jedan simptom posebno se izdvaja kod starijih

4. Bolovi u mišićima

Kao i drugi virusi, COVID također uzrokuje bolove u mišićima kod mnogih pacijenata. Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, 15,8 posto pacijenata imalo je bolove u mišićima zbog virusa ove zime.

5. Slabost ili umor

COVID također uzrokuje slabost ili umor, a 19,6 posto ispitanika reklo je da su to teško podnosili dok su bili bolesni od virusa.

6. Glavobolja

Glavobolja se još uvijek navodi kao znak ove bolesti, a 20,1 posto ispitanika to navodi kao veliki problem.

Ilustracija
Foto: Pexels: Glavobolja je kod mnogih bila veliki problem

7. Kašalj

Kašalj, možda jedan od najpoznatijih znakova COVID-a, bio je drugi najčešći simptom, s 22,9 posto ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Dr. William Schaffner, profesor zaraznih bolesti na Univerzitetskom medicinskom centru Vanderbilt, rekao je da je "suhi, nagrizajući kašalj" povezan s infekcijama COVID-om i da mu je potrebno više vremena da nestane od drugih simptoma - koji traju jednu do dvije sedmice, ili duže u nekim slučajevima.

8. Curenje nosa

Curenje iz nosa bio je najčešće prijavljen simptom - 31,1 posto ispitanika ga je prijavilo. Stručnjaci ističu kako se curenje nosa obično pojavi nakon što ste imali upalu grla.

Oni koji su bili bolesni suočili su se i s drugim komplikacijama osim fizičkih simptoma. Podaci su također opisali neke druge zdravstvene ishode, pri čemu su ljudi navodili nemogućnost obavljanja uobičajenih ili dnevnih aktivnosti, izostanak s posla ili obrazovanja, uzimanje dugotrajnog dopusta ili odlazak u bolnicu, između ostalog. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije