U Crnoj Gori lokalni izbori: Preliminarni rezultati se očekuju u nedjelju navečer

0
Radiosarajevo.ba
U Crnoj Gori lokalni izbori: Preliminarni rezultati se očekuju u nedjelju navečer

Građani Podgorice i Kotora 29. septembra biraju lokalnu vlast. Biračka mjesta, 212 u Podgorici i 37 u Kotoru, otvorena su u 7 sati, a zatvaraju se u 20 sati dok se prvi preliminarni rezultati očekuju oko 22 sata.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), u Podgorici je do 9 sati glasalo 4,4 posto birača.

Njihovi promatrači su zabilježili nekoliko nepravilnosti u glavnom gradu, od kašnjenja otvaranja dva biračka mjesta, do nepravilne procedure za pečatiranje glasačke kutije i glasovanja koje se povremeno odvija uz odsustvo dijela članova biračkog odbora.

Dragan Bjelogrlić: Ja sam porijeklom Hercegovac i evo šta je moj najveći uspjeh

Općinska izborna komisija Kotor je priopćila da je do 9 sati u tom gradu glasovalo 5,5 posto birača.

Tok izbora prati devetočlana promatračka misija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, i domaća nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju s 227 promatrača.

Potop u Dalmaciji: 'To nikad u životu nisam vidio, asfalt diže, sve trga, sve je padalo'

Pravo glasa u glavnom gradu, u kome živi gotovo trećina stanovnika Crne Gore ima 145.724 birača koji mogu glasovati za jednu od 13 izbornih lista. U Podgorici se bira 58 zastupnika lokalnog parlamenta, koji potom bira gradonačelnika. 

U Kotoru, gradu pod zaštitom UNESCO, u Bokokotorskom zaljevu, pravo glasa ima 18.498 birača za čije glasove se nadmeće 12 stranaka i koalicija. Bira se 33 odbornika lokalnog parlamenta.

U trci za lokalne izbore su Koalicija Pokreta Evropa sad i Demokrata, potom koalicija "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" (Pokret za Podgoricu, pokret URA i Pokret za promjene), Koalicija "Za Budućnost Podgorice" čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Ujedinjena, Slobodna i Prava Crna Gora.

U trci za odbornička mjesta su i Demokratska partija socijalista, Stranka evropskog progresa - Duško Marković, Evropski savez (Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija).

Potom, Pokret Preokret- Srđan Perić, Pokret Naprijed, Podgorička lista, Crnogorska građanska akcija, Crnogorska evropska partija, Pokret podstanara Podgorice, te Bošnjačka stranka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak