Tope se željezničke pruge u bh. susjedstvu: Temperatura šina ide i do 60°C

2
Radiosarajevo.ba
Tope se željezničke pruge u bh. susjedstvu: Temperatura šina ide i do 60°C

Ove je srijede, 17. jula, u Šibeniku izmjereno čak 36.6°C, uslijed toplotnog vala koji već danima traje u Hrvatskoj, a čini se kako mu još neko vrijeme neće biti kraja.

Visoke temperature utječu i na infrastrukturu, što se potvrdilo i sa željezničkom prugom na trasi između Unešića i Perkovića jer se željeznička pruga zbog vrućina deformirala. 

Kako prenosi Dnevnik Nove TV, djelatnici HŽ-a odmah su izašli na teren, a za vrijeme sanacije putnike trase Oštarije - Knin - Split su prevozili autobusi. Nekoliko sati se trasa sanirala, a na kraju je puštena ponovno u promet. Međutim, ovo nije prvi slučaj intervencije, tvrde iz Hrvatskih željeznica, piše Večernji.hr.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

"U ovo doba godine u šini temperatura može doseći 60 stepeni. Opće je poznato da se metali šire po toplini, tako da uslijed toga dolazi i do deformacije željezničke pruge.

Sanacija željezničke pruge se vrši na način da se višak šina izreže, spoji se sa spojnicama spojnim vijcima, a nakon toga, kada se spuste temperature, vrši se zavarivanje", poručio je zamjenik direktora Sektora za održavanje Safet Hadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak