Suđenje braći Mamić: "Znali ste da radite nešto krivo kad je baba iz BiH registrovala jahtu"

3
Radiosarajevo.ba
Suđenje braći Mamić: "Znali ste da radite nešto krivo kad je baba iz BiH registrovala jahtu"

Ljekar Krešimir Rotim svjedočio je u ponedjeljak, 14. oktobra, u Osijeku na suđenju braći Mamić i ostalima optuženima za izvlačenje najmanje 19,2 miliona eura iz Dinama.

"Bio sam član Izvršnog odbora Dinama u jednom mandatu, ali se ne sjećam tačno kada, dao sam ostavku prije isteka mandata. Zbog svoga sam posla relativno rijetko dolazio na sjednice, možda jednom ili dvaput godišnje. Na Izvršnom su odboru izvješća iznosili Mirko Barišić i Zdravko Mamić, najviše je bilo govora o sportskim rezultatima, a nisam nikad čuo da se išta govorilo o bilo kakvim transferima", započeo je Rotim.

"Je li bilo riječi o finansijskim rezultatima kluba?", upitao je sudac Davor Mitrović. "Iskreno, ne sjećam se, ali ne zato što patim od amnezije", odgovorio je svjedok, piše Večernji.

Donesena odluka: U Fojnici proglašen prestanak stanja prirodne nesreće

"Na jednoj sjednici Izvršnog odbora Mirko Barišić je predstavio dvojicu advokata, pitao sam zašto su došli i jesu li oni advokati Dinama ili Zdravka Mamića. Predsjednik Barišić je rekao kako će nas oni savjetovati oko jednog spora. Direktor kluba Tomislav Svetina potom je podigao sa stola ugovor Luke Modrića jer se, kako je rekao, proziva klub da članovi IO-a nemaju informacije pod kojim uvjetima je Modrić napustio klub. Niko od članova IO-a nije htio pogledati taj ugovor koji je, inače, sklopljen 4-5 godina ranije. Ubrzo nakon toga Barišić je predložio da članovi Izvršnog odbora donesu odluku da klub ne potražuje nikakvu odštetu od Zdravka Mamića i ostalih u kaznenom postupku. Ja sam se tome usprotivio, Barišić me pozvao da ne kompliciram. Svi su glasali za, ja sam bio suzdržan, bacio sam papire i to je bilo to, rekao sam da ih može biti sram, možda i neku prostiju riječ, i nikad više nisam došao na sjednicu", ispričao je Krešimir Rotim.

Ne zna ko je bio zadužen za finansijsko poslovanje kluba. "Dok sam bio član IO-a, nisam dobio niti jednu informaciju o transferima igrača, niti o prodaji transfernih obeštećenja nekim kompanijama. Sve sam to doznao naknadno iz medija", rekao je on, dodajući kako je nadležnost za zaključivanje transfera bila na upravi kluba.

Dok nije čitao u novinama, nije znao, kaže, ni da postoje posrednici u transferima. "Ja sam ljekar, nisam pravnik, ne znam odgovoriti je li se o transferima trebalo raspravljati na IO-u", kazao je Rotim na upit Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića.

"Jeste li bili upoznati na koji način se realiziraju nogometni transferi?", upitao je dalje advokat Glavaš. "Ja bih onda bio prvi ljekar na svijetu koji se razumije u transfere", odgovorio je. Pojasnio je kako je njegova uloga prvenstveno bila davati savjete kako da igrači budu što bolje pripremljeni, a u slučaju povrede kako da se što bolje oporave.

Svjedokinja Dubravka Berger radila je 2008. godine u firmi Sandra Stipančića i Igora Krote.  "Dobili smo stick koji smo morali, ako dođe neko sumnjiv, staviti u torbu i nositi sa sobom. Situacija je bila takva da već unaprijed znate da radite nešto krivo, što nije OK. Naprimjer, baba iz Bosne od 85 godina registrira jahtu od nekoliko inča. Radila sam tamo nekih godinu dana i razišli smo se sporazumnim otkazom", ispričala je Dubravka Berger.

Tek je manjim dijelom, dodala je, bila zadužena za registraciju kompanija. "Krota ili Stipančić su imali zahtjev stranke za registraciju komapnije, a mi smo po ustaljenoj praksi poslali obrasce u Ameriku, Singapur... Nisam nikada neposredno kontaktirala bilo koju stranku koja je tražila registraciju tvrtke u inozemstvu. To su iza zatvorenih vrata radili Krota ili Stipančić. Naše stranke uglavnom su bile iz BiH i Srbije, a kolegica i ja smo se znale šaliti hoćemo li i same kada budemo stare imati jahte od ne znam koliko inča", navela je svjedokinja.

Jednom je vidjela Marija Mamića u uredu kompanije. "Kolegica mi je rekla da on ima tri kompanije u inozemstvu i da te registratore ne smijem dirati", izjavila je. Ne zna jesu li Krota i Stipančić bili vlasnici neke strane kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak