Slučaj iz susjedstva BiH: Doktor silovao pacijenticu, pa nastavio raditi u istoj bolnici

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj iz susjedstva BiH: Doktor silovao pacijenticu, pa nastavio raditi u istoj bolnici

Liječnik u osječkoj bolnici je prvostepenom presudom u februaru ove godine nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. No, čini se da institucijama ništa od toga nije zvono za uzbunu jer isti liječnik i dalje radi u toj bolnici.

"U službenim prostorijama KBC-a Osijek pacijentica je pristupila na ultrazvučni ginekološki pregled, liječnik je potom zaključao vrata ordinacije i krenuo neprimjereno dodirivati. Počinio je kaznena djela protiv spolne slobode i to kazneno djelo silovanja i dva kaznena djela bludnih radnji", utvrdio je tokom sudskog postupka i niza dokaznih radnji Kantonalni sud u Osijeku, piše Dnevnik.hr.

"Sud je dana 8. februara 2024. godine donio i javno objavio presudu gdje je optužen bio ginekolog. Presuda je osuđujuća, isti je oglašen krivim i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, istodobno je navedenom optuženiku izrečena i sigurnosna mjera zabrana obavljanja dužnosti u trajanju od četiri godine", rekao je Davor Mitrović s Kantonalnog suda u Osijeku.

Obilježena godišnjica masakra na Trgu solidarnosti: Ubijeni dok su čekali u redu za hljeb

Zabrana liječničkog rada trebala bi se provesti nakon odsluženja zatvorske kazne. No, budući da je ova presuda nepravomoćna pa samim time nije izvršna i po njoj se ne postupa, 64-godišnji liječnik i dalje radi u istoj bolnici.

"Tačna je informacija da je zaposlen u Kliničkom bolničkom centru Osijek. KBC Osijek kao poslodavac sukladno pozitivnim propisima nije niti bio u mogućnosti primijeniti bilo kakvu proceduru prema imenovanom liječniku", poručili su iz ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

Skandal: Zagrebački nadbiskup stavio u svećenički dom klerika optuženog za zločin pedofilije?

Advokat objašnjava da su se ipak mogle provesti one mjere i radnje koje bi pojačale sigurnost i zaštitu prava pacijenata. Primjerice, da liječnik predugo bez nadzora ne bude nasamo s osobom.

"Ova presuda ne obavezuje KBC Osijek niti druge poslodavce slične prirode na bilo koju reakciju. Naši propisi zapravo jesu takvi da u tim situacijama predviđaju mogućnost da poslodavac eventualno nekim drugom mjerama pokaže neku svoju odlučnost u sprječavanju nastanka nekih sličnih situacija. I to je zapravo ono što poslodavaca koji je odgovoran treba napraviti. Naravno, bilo koja od tih mjera ne smije biti selektivna u smislu da se ona smije upotrijebiti samo protiv tog konkretnog liječnika", rekao je advokat Danijel Pribanić.

Članice Udruženja za ženska ljudska prava pitaju se ko u ovom slučaju štiti pacijentice iz cijelog kantona, a ističu i kako se žrtva dodatno traumatizira.

"Njena je bojazan da će on proći nekažnjeno, što je općenito bojazan žrtava silovanja. Šalje poruku takvu ne može nam niko ništa, možemo kako hoćemo, a to je jako loša poruke od države svim građanima. Pravedno i pravično bi bilo da nam kažu šta taj čovjek radi u bolnici", rekla je Sanja Kastratović iz udruženjka "Adela" Osijek.

Liječnik se žalio na ovu prvostepenu presudu pa sve institucije čekaju odluku Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske, čak i liječnika komora koja je za Dnevnik.hr potvrdila - da su do okončanja sudskog postupka i pravomoćne presude zastali s postupanjem protiv osječkog liječnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak