Slovenija od danas sigurna destinacija za Nijemce

0
Fena
Slovenija od danas sigurna destinacija za Nijemce

Kako javljaju slovenski mediji, zahvaljujući smanjenoj incidenciji i manjem broju novih slučajeva koronazaraze, Njemačka je skinula s "rizične" liste za putovanja još nekoliko slovenskih statističkih regija, pa je sada cijela zemlja u "zelenoj" zoni, što naročito raduje turističke radnike koji očekuju njemačke goste.

Prema njemačkim kriterijima cijela Slovenija je bila na njihovoj listi rizičnih destinacija od 23. maja do sredine juna, kad je dio države skinut s rizične liste.

Sada je cijela država konačno u "zelenom" jer je na državnom nivou sedmodnevna incidencija zaraženih na 100.000 ljudi pala na manje od 50, što znači da njemački turisti na povratku u domovinu iz Slovenije neće morati prolaziti nikakve posebne mjere ili testiranje, prenosi Hina.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 12 zaraza koronavirusom, a smrtnih slučajeva nije bilo, objavila je slovenska vlada, dok mediji javljaju da je i Njemačka Sloveniju konačno stavila na zelenu listu sigurnih destinacija.

Među ukupno testiranim bilo je 1,9 posto pozitivnih, a broj hospitaliziranih se i dalje smanjuje pa je u bolnicama trenutno 74 covid pacijenata, 22 među njima na intenzivnim odjelima, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Prema novim podacima, sedmodnevni prosjek potvrđenih infekcija u jednom danu pao je na s 37 na 32 u odnosu na jučerašnje stanje, a broj preminulih od početka epidemije ostaje na 4419.

Dvije doze vakcine dosad je dobilo skoro 645 hiljada ljudi, odnosno 30,7 posto ukupne populacije, kada je riječ o udjelu cijepljenih u odrasloj populaciji.

Najviša imunizacija je među ljudima starijim od 50 godina kod kojih je 61 posto dobilo najmanje prvu dozu, a dvie doze pružaju zaštitu za njih 53 posto.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak