Sjećanje na veliku tragediju u Hrvatskoj: Šest vatrogasaca poginulo, a jedan preživio

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na veliku tragediju u Hrvatskoj: Šest vatrogasaca poginulo, a jedan preživio

Kobni, 30. august, bio je 242. dan 2007. godine, no na žalost i posljednji dan života za mlade vatrogasace koji su poginuli na Velikom Kornatu. Tog dana, između 11 i 12 sati, u uvali Vrulje izbio je požar koji će postati najsmrtonosniji u historiji hrvatskog vatrogastva.

Na požarište su helikopterima upućene dvije skupine vatrogasaca, među kojima je bilo 22 gasitelja. Grupa koja je ostavljena na mjestu, udaljenom oko dva kilometra od središta požara, ostala je bez signala i veze sa zapovjednikom.

Snažno Jugo ubrzo je proširilo vatru prema zapadu i sjeveru otoka, a gasitelji su se suočili s paklenim uvjetima kad se smjer vjetra iznenada promijenio.

Detalji akcije na Bjelašnici: Oduzeto pet apartmana vrijednih više od milion KM

U 14 sati tog dana, vatrogasci su se našli u vatrenom okruženju koje je bilo nemoguće napustiti. Preživjeli vatrogasac Frane Lučić, tada 23-godišnjak, opisao je trenutke užasa kada su se pokušali spasiti, ali vrućina je bila previše intenzivna. Preminulo je šest vatrogasaca: Marko Stančić (17), Hrvoje Strikoman (19), Gabrijel Skočić (20), Dino Klarić (33), Ivan Marinović (33) i Ivica Crvelin (42).

Sedmorica teško povrijeđenih vatrogasaca prebačena su u bolnice, gdje su se liječili zbog ozbiljnih opekotina. Nažalost, nakon dugih i bolnih borbi za život, preminuli su Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19), Ante Crvelin (23), Ante Juričev-Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) i Marinko Knežević (52). Frane Lučić jedini je preživio, iako su mu povrede bile teške i traumatične.

Nakon dugogodišnjeg pravnog postupka, Lučić je 2021. godine postigao nagodbu i dobio odštetu. Istraživanje uzroka tragedije pokazalo je da je požar bio eruptivni, no službene verzije nisu potpuno uvjerile obitelji stradalih. Teorije o uzrocima, uključujući mogućnost eksplozije NATO bombe, nisu potvrđene.

Svake godine, tačno u 15:25 sati, vatrogasne sirene širom Hrvatske oglašavaju se u znak sjećanja na tragično izgubljene živote, piše Večernji list.

Brojni vatrogasci širom Hrvatske prisjećaju se poginulih na Kornatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak