Šešelj protiv zabrane negiranja genocida, apelira na Nikolića da stavi veto

Radiosarajevo.ba
Šešelj protiv zabrane negiranja genocida, apelira na Nikolića da stavi veto
Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je danas od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da stavi veto i zaustavi proglašenje Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika.

"Ovaj zakon je neophodno zaustaviti zbog toga što predviđa uvođenje novog krivičnog dela negiranja genocida ili zločina protiv čovječnosti, u slučaju da je pravosnažnom sudskom presudom neko osuđen za ta krivična dela, bilo da je riječ o domaćem sudu ili o Međunarodnom krivičnom sudu", rekao je Šešelj na konferenciji za novinare.

Lider radikala smatra da je "riječ o veoma opasnom presedanu kojim se gazi princip podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku".

Šešelj je najavio da će SRS zahtijevati da Ustavni sud proglasi protivustavnim član Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakonika koji se odnosi na krivično djelo negiranja genocida.

On je naveo da princip podjele vlasti podrazumijeva međusobnu kontrolu tri grane vlasti i njihovu relativnu samostalnost, kao i da javnost ima pravo da kritikuje postupke sve tri grane vlasti, saopćila je SRS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak