Schwarz predložila da Kosovo izdvoji 200.000 eura za Bosnu i Hercegovinu

5
Radiosarajevo.ba
Schwarz predložila da Kosovo izdvoji 200.000 eura za Bosnu i Hercegovinu

Kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla Schwarz predložila je da Kosovo izdvoji 200 tisuća eura kao znak solidarnosti s Bosnom i Hercegovinom a nakon razornih bujičnih poplava koje su prošlog tjedna pogodile našu zemlju.

Gërvalla je na današnjoj sjednici Vlade Kosova rekla kako će, ako ne bude prigovora, pokrenuti službeni zahtjev da se Bosni i Hercegovini pomogne u saniranju posljedica poplava i odrona  a koji će nakon toga biti upućen kosovskom premijeru Albinu Krutiju.

"Trebam vaše mišljenje o zahtjevu koji ćemo imati kao znak solidarnosti s Bosnom i Hercegovinom. Molila bih vašu solidarnost s iznosom od 200.000 eura. Ako ovdje nema prigovora, onda bismo službeni zahtjev poslali premijeru", rekla je Gervalla Gërvalla, prenose Reporteri.net.

Dramatični prizori: Dva tornada pogodila Floridu pred dolazak uragana Milton

Stanje u dijelovima naše zemlje koje su prošlog tjedna pogodile bujične poplave postupno se stabilizira iako je dio stanovništva u noći između utorka i srijede evakuiran iz ugroženih područja u Jablanici i Konjicu zbog straha od novih kišnih padalina.

Dosad su pronađene 22 žrtve poplava, a najveći broj njih je nastradao u selu Donja Jablanica koje je i najteže pogođeno poplavama odnosno odronom kamenja iz obližnjeg kamenoloma.

Na području Hercegovine cestovni pravci koji su oštećeni u poplavama i dalje su teško prohodni.

Više informacija o dešavanjima u Jablanici i ostalih gradovima možete čitati na portalu Radiosarajevo.ba linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak