Rusija tvrdi da Srbija šalje vojne avione u Kijev: 'Ukrajinci su naša slavenska braća'

37
Radiosarajevo.ba
Rusija tvrdi da Srbija šalje vojne avione u Kijev: 'Ukrajinci su naša slavenska braća'

Sporazum Francuske i Srbije o nabavi 12 novih višenamjenskih borbenih aviona Rafale za 2,7 milijardi eura sadrži klauzulu o transferu srbijanskih lovaca MiG-29 Francuskoj, nakon čega će isti biti poslani u Ukrajinu, tvrdi bivša zamjenica predsjednika ruske Dume.

'Lovci će biti predani Francuzima u decembru. Očito je da će ti avioni potom ići u Ukrajinu. Navodno je Moskva već obaviještena o ovoj tački dogovora', napisala je na Telegramu Elena Vladimirovna Panina, a javlja HRT.

Prema javno dostupnim podacima, Srbija ima 14 lovaca MiG-29 u aktivnoj službi, a Panina tvrdi kako se sprema transfer 36 aviona. 'Malo je vjerovatno da Beograd ima dopuštenje ruskih vlasti za ovu akciju. Certifikat krajnjeg korisnika u transakcijama oružja trebao bi biti permisivan, a ne temeljen na obavijesti. Međutim, praksa pokazuje da nema smisla oslanjati se na pravne norme u trgovini oružjem u Rusiji. Ako Zapadu to treba, odmah će biti pogažene', kaže Panina.

Žestok napad Rusije na Kijev i grad NATO granice: Poljska aktivirala protuvazdušnu odbranu

Informacije o mogućem transferu srbijanskih aviona Ukrajini dolaze u vrijeme održavanja 19. Bledskog strateškog foruma u Sloveniji na kojem sudjeluje i srbijanski premijer Miloš Vučević.

'Ukrajinci su slavenska braća Srbima, a Beograd je u Ujedinjenim narodima glasao za sve rezolucije na temu ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta', rekao je Vučević u Bledu.

Vučević je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine te da je u Ujedinjenim narodima glasala za sve rezolucije Ujedinjenih naroda na tu temu, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak