Ruši se Titov hotel: Bio je sinonim za luksuz i prestiž, a danas je neprepoznatljiv

2
Radiosarajevo.ba

Na Zemunskom keju u Beogradu, 31. augusta, započeti su radovi na uklanjanju enterijera i elemenata iz hotela "Jugoslavija".

Radnici su već uveliko angažovani u izvlačenju stvari iz unutrašnjosti hotela, dok se istovremeno uklanjaju spoljašnji elementi. Uklonjena je i fontana koja se nalazila pored hotela, prema rijeci.

Inače, rušenje Hotela "Jugoslavija" trebalo bi da počne u decembru. Biće sačuvan samo legendarni luster, koji je ušao u Guinessovu knjigu rekorda koji će krasiti hotel lanca Ritz-Carlton, novog vlasnika hotela "Jugoslavija". 

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Bio je najveći hotel Jugoslavije, a izgrađen je 1969. godine. Gradili su ga hrvatski arhitekti koji su za svoje napore dobili i nagrade u Jugoslaviji, piše Blic

Hotel je ispunjavao uslove za tri zvjezdice, a u njemu je boravio i lično - Tito

Gosti ušli u apartman 13 sati prije check ina, Booking odbio da im naplati dodatnu noć

Titov apartman, najveća soba hotela "Jugoslavija" danas samo podsjeća na predsjedinka Josipa Broza, a već odavno ga je nagrizao zub remena. 

Investitor koji je kupio parcelu hotela "Jugoslavija", planira da u izgradnju hotela i dvije kule uloži čak pola milijarde eura, što je skoro milijarda u KM. Novi projekat, kako ističe investitor, čiji je predstavnik Živorad Vasić kaže da će kule biti bliže centru Beograda i imaće od 34. do 42. sprata, a obje građevine će biti ispod visine od 150 metara. 

"Poslovna kula, gde će biti sve kompanije srpske i strane koje su investitori u Srbiji, uzimaće taj prostor i to će biti kula koja će imati 34 sprata. Ali, ono što treba reći je da će hotel biti na istom mestu i da će se nalaziti koridor ispod hotela, koji će povezivati Dunavski kej sa Bulevarom Nikole Tesle", objašnjava Vasić.

I novi hotel imaće osam spratova, ali će zbog prilagođavanja novim standardima, koji važe za hotele sa pet zvjezdica, imati upola manje soba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak