Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio

3
Radiosarajevo.ba
Raspad odnosa Rusije i Srbije: Vučić na TV-u priznao ono što je dugo krio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin nisu se čuli dvije i po godine. To možda i ne bi bila neobična vijest da svojevremeno Vučić nije uredno obavještavao javnost o svakom kontaktu s ruskim predsjednikom, da nije govorio kako se s njim uvijek konzultira i pita ga za savjet te da nije s ponosom nosio nadimak "mali Putin".

Prema mišljenju sagovornika portala Nova.rs, jasno je da je u toku realizacija onoga s čime se predsjednik Srbije prethodnih godina pismeno i usmeno saglasio i to u pregovorima sa zapadnim liderima. Zato je i komunikacija s Kremljom "zamrla".

U još jednom televizijskom nastupu, ovoga puta u emisiji "Hit tvit" na Pinku, Vučić je govorio o ratu u Ukrajini, o planovima Zapada da započne sukob s Rusijom i o tome da ga strani visoki dužnosnici često pitaju što kaže ruski predsjednik Putin.

Senad Bašić se oglasio nakon dugo vremena, pratitelji ga zasuli porukama podrške

"Ništa mi ne kaže, nisam se čuo s njim dvije i po godine", rekao je Vučić, a zatim brže-bolje dodao da se, bez obzira na to, s Putinom može čuti kad god poželi.

"Kad god sam poželio razgovarati, da i sutra želim razgovarati, predsjednik Putin bi razgovarao. I obrnuto. Čini mi se da on vodi računa o poziciji Srbije. Mislim da predsjednik Putin ne želi tražiti tu vrstu razgovora, iako je smiješno da on kao predsjednik moćne Rusije traži razgovor s nekime kao što sam ja, ali čak bi i to tražio da ne misli da me time može ugroziti i da ne bi razumio pod kakvim pritiskom bismo bili", izjavio je Vučić.

No prema mišljenju Jelice Kurjak, bivše ambasadorice u Rusiji, nije baš sve tako idilično kako Vučić predstavlja.

"Sudeći po tome koliko se često Vučić sreće s visokim dužnosnicima sa Zapada, među kojima su i predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, premijerka Italije Giorgia Meloni… Ne treba zaboraviti ni da je Vučić često u kontaktu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, pa je od javne tajne da izvozimo oružje u Ukrajinu došlo do javnog priznanja. Zbog svega toga, mislim da nema razloga da ruski predsjednik poželi čuti se s Vučićem, iako mislim da bi naš predsjednik rado razgovarao", kaže Kurjak za Novu.

Predsjednik Srbije spominjao je i uvođenje sankcija Rusiji. On je rekao kako i dalje misli da je bila ispravna odluka da im se Srbija ne pridruži, ali ostavio je prostora da Vlada Srbije promijeni stav. Kurjak smatra da bi se i to moglo dogoditi.

Srbija: Masovni protesti protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma

"Ako je nekome u Zapadnoj Europi bitno reći 'evo, i na to je pristao' (uvođenje sankcija Rusiji). Iako smo mi odavno morali to napraviti i to na puno elegantniji način", navodi Kurjak i zaključuje: "U biti, mislim da sad korak po korak slijedi realizacija svega što je Vučić pismeno ili usmeno prihvatio. Tu prije svega mislim na priznanje Kosova kroz realizaciju Ohridskog sporazuma, a onda možda i na sankcije Moskvi. Zapravo, očigledno ima puno razgovora o kojima javnost ništa ne zna. Nama se predstavi samo ono što nas treba umiriti. Tako se, evo, dogodio i litij, a sad će ići jedno po jedno", zaključuje Kurjak.

Zanimljivo je da predsjednik Srbije sad samoinicijativno govori o tome kako se ne čuje s Vladimirom Putinom, iako je donedavno situacija bila sasvim drugačija. Pogotovo kad se uzme u obzir način na koji je nedavno reagirao na pisanje Nove u vezi s posjetom zamjenika ministra vanjskih poslova, Aleksandra Gruška.

Kako je Nova tad pisala, tijekom sastanka Vučića i Gruška došlo je do problema u komunikaciji, prije svega jer spomenuti posjet nije bio medijski pokriven na odgovarajući način.

Pukla tikva: Putin ignoriše Vučića, a predstavnik Rusije ljut, napustio Srbiju!

Kako su tvrdili njihovi izvori, Grušku je rečeno da je identična situacija bila i kad je Beograd posjetila ukrajinska delegacija na čelu s Olenom Zelenskom, suprugom predsjednika Ukrajine, te da Srbija tako želi pokazati da su svi dobrodošli, ali ne želi izazivati niti jednu od zaraćenih strana.

Tema je bila i srbijansko oružje u Ukrajini. Gruško nije prihvatio objašnjenje da vlast u Beogradu nema uticaj na to gdje će konačno završiti oružje proizvedeno u Srbiji. Izvori Nove naveli su i da je Aleksandar Vučić tim povodom tražio razgovor s Vladimirom Putinom tri puta, ali on je to odbio. Vučić je i tad poručio da to nije istina i da se može čuti s Putinom kad god poželi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak