Rasim Ljajić: Srbija će izgubiti milijardu eura zbog manjka turista

Anadolija
Rasim Ljajić: Srbija će izgubiti milijardu eura zbog manjka turista

Srbija će, prema procjenama, ove godine pretrpjeti štetu od oko milijardu eura zbog nedolaska stranih turista zbog koronavirusa, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, javlja Anadolu Agency (AA).

"Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru, pa i ni mart nije bio tako loš", kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspjeti da nadomjesti nešto, ali ne dovoljno.

Prema njegovim riječima, broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao je za 28 posto, u februaru 18 posto, ali se zbog epidemije koronavirusa u narednim mjesecima bilježi pad za više od 90 posto.

Međutim, Ljajić je kazao da su se zbog koronavirusa pojavile i nove destinacije za domaće turiste u Srbiji, kao što su Stara planina i Kosjerić.

"Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomjestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačke Banje i Zlatibora će to uspjeti i one bilježe više posjeta od glavnog grada Beograda", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak