Putujete u Hrvatsku? Pogledajte kako će izgledati novi sistem naplate putarine na autocestama

2
Radiosarajevo.ba
Putujete u Hrvatsku? Pogledajte kako će izgledati novi sistem naplate putarine na autocestama

Krajem 2026. godine Hrvatska bi trebala dobiti novi sistem elektronske naplate putarime koji će se temeljiti na slobodnom prolazu, odnosno očitavanju registarskih pločica ili ENC uređaja.

Ugovor o izgradnji novog sistema naplate u utorak, 24. septembra, potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan i predsjednik Uprave slovačke kompanije SkyToll Martin Okali.

Vrijednost ugovora je 80 miliona eura (oko 160 miliona KM), a cjelokupan projekt u potpunosti se financira EU sredstvima.

Potresna ispovijest oca Džejle Drapić: 'Vrat otiče, ne jede ništa tri dana, rekla da je žiga srce'

Novi sistem naplate putarine, koji ima mogućnost protoka 3.000 vozila u satu, bit će ugrađen na svih 1.341 kilometara autocesta u Hrvatskoj kojima upravljaju HAC, Autocesta Zagreb-Macelj i Bina Istra.

U planu je 208 naplatnih tačaka, a za brzu registraciju korisnika predviđeno je 140 staza. Također će biti angažirano 74 mobilne jedinice za nadzor i kontrolu registriranih korisnika autocesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak