Prvo će biti pakleno, a onda stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, grad...‘

1
Radiosarajevo.ba
Prvo će biti pakleno, a onda stiže ogromna promjena: ‘Moguće su oluje, obilni pljuskovi, grad...‘

Istra, Riječka i Dubrovačka regija na karti Državnog hidrometeorološki zavoda Hrvatske za subotu, 10. august, obojene su u crveno što označava da je vrijeme izuzetno opasno.

Na tom području temperature će premašiti 36 stepeni Celzijevih zbog čega je izdano upozorenje za toplinski val. Opasno vrijeme, označeno narančastom bojom, zahvaća Kninsku i Splitsku regiju.

U Riječkoj regiji ove subote maksimalna temperatura premašit će 35 stepeni, a minimalna će biti iznad 23 stepena. Istovremeno, Dubrovačka regija grijat će se na maksimalcu višem od 33 stepena, dok će minimalna temperatura premašivati 26 stepeni.

Beograd: Demonstranti ušli u zgradu Glavne željezničke stanice, blokirali prugu

Iz DHMZ-a i Civilne zaštite Hrvatske uputili su apel građanima da poduzmu mjere zbog ekstremno visokih temperatura.

"Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", navode na stranicama Civilne zaštite Hrvatske.

Crveno upozorenje za Riječku, Dubrovačku i Splitsku regiju bit će na snazi sve do utorka, kad će se crvenima pridružiti i Karlovačka i Kninska regija.

Nakon vedrog i vrućeg vikenda, isto vrijeme nastavit će se i u iduće sedmice uz mogućnost novih toplinskih udara.

Temperature će se ponovno približavati 40-ici zbog čega su izdana crvena upozorenja u nekim regijama, a kiše nema na vidiku sve do blagdana Velike Gospe kad su mogući kratkotrajni pljuskovi na područjima Gorskog kotara, Like i dijelova Dalmacije.

Prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec za Jutarnji je otkrio kakvo nas vrijeme očekuje sve do kraja ljeta. Što se više približavamo sredini augusta, očekuje se nastavak vrućine uz većinom stabilne vremenske prilike i obilje sunca.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju 42 stepena. Evo gdje će biti najgore u Bosni i Hercegovini

Mikec upozorava kako će biti povećana opasnost od vrućina koje mogu djelovati na zdravlje, odnosno od toplinskih udara posebice na Jadranu.

"U drugoj polovini sljedeće sedmice, od blagdana Velike Gospe, postoje izgledi za dotok manje toplog i povremeno vlažnijeg zraka u naše krajeve pa bi vrućina trebala popustiti, barem u kopnenim područjima te moguće i na sjevernom Jadranu", smatra Mikec.

Zahlađenje uzrokovano hladnijim i vlažnim zrakom donosi sa sobom će donijeti i druge promjene vremena.

Prognostičar DHMZ-a tako kaže da će u drugoj polovici mjeseca, otprilike u razdoblju između 15. i 25. augusta, u tim krajevima biti povećana vjerojatnost za nestabilnije vrijeme uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu.

Kakvo će vrijeme biti u Bosni i Hercegovini do srijede, 14. augusta, saznajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak