Prof. dr. Janković: Smrtnost od novog soja do 40 posto veća, no ima jedna dobra stvar

1
Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Janković: Smrtnost od novog soja do 40 posto veća, no ima jedna dobra stvar

Prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora Kliničkog centra Niš za Kurir je kazao da je to što se britanski soj koronavirusa pojavio i u Srbiji ozbiljno i dramatično upozorenje za sve građane da treba da se pridržavaju svih protivepidemijskih mjera. 

"Nesumljivo da prisustvo Kent mutacije u populaciji dovodi do dramatično bržeg zaražavanja, te stoga to predstavlja epidemiološki izazov. Nažalost, podaci koje je iznio britanski premijer Boris Johnson, a koji se baziraju na istraživanjima referentnih britanskih laboratorija, ukazuju da bi ovaj mutirani soj Sars-Cov-2 mogao izazvati i do 40 posto više smrtnih ishoda. Ti podaci, iako još preliminarni, djeluju prilično dramatično i predstavljaju ozbiljno upozorenje", naglasio je prof. Janković. 

On je dodao da su dosadašnji podaci bili prilično oskudni, ali i da su oni koji postoje kontradiktorni. 

"Jedina dobra stvar je da je, sva je prilika, da imunitet nastao vakcinacijom štiti efikasno i od ovog soja virusa. Svakako treba biti jako obazriv u svjetlu zvanične informacije da se Kent soj pojavio i u našoj zemlji", kazao je prof.dr. Janković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak