Preminuo hirurg Edin Mutevelić

Radiosarajevo.ba
Preminuo hirurg Edin Mutevelić

U 70. godini života preminuo je dr. Edin Mutevelić Didi, hirurg u penziji.

Svojim radom ostavio je veliki pečat u užičkoj bolnici i u bolnici u Priboju.

Dr. Didi je rođen 1953. godine u Sarajevu u veoma dobrostojećoj i obrazovanoj porodici. Nakon završenih studija u Sarajevu 1977. godine doselio se u Užice gdje je sa svojom ljubavi sa fakulteta dr. Mirom osnovao porodicu. Odmah je zaposlenje dobio u užičkoj bolnici, a potom je završio specijalizaciju za hirurga, a zatim subspecijalizaciju za karcinom dojke. Tu je proveo svoj radni vijek, sa povremenim odlaskom u bolnicu u Priboj.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

Iznenada preminuo jedan od najboljih hrvatskih doktora

Njega javnost pamti po događaju iz 2010. godine kada se zatvorio sa šest pacijenata u hiruršku salu, jer nije bilo gaze za operacije, te su danima operacije odlagane. Afera je krenula kada je na svojoj FB stranici objavio video snimak (uz saglasnost pacijenta) kako operiše pacijenta u pribojskoj bolnici, odnosno kako vadi nož iz grudi pacijenta, koji je sam sebi zabio.

Taj snimak dug 12 minuta uzburkao je javnost, a dr. Didi je to uradio, kako je rekao, da bi skrenuo pažnju u kakvim uslovima radi hirurško odjeljenje užičke bolnice. On je tada uzeo odmor i otišao u tu bolnicu, gdje je spavao i hranio se sa pacijentima.

Stigle su mnoge osude javnosti zbog tog snimka, bio je na raznim komisijama, ispitivanjima, ali kada mu je stigla podrška od ljekarskih komora iz Evrope i ponuda da sa svojim kolegama koji su mu pomagali u toj operaciji ode za Australiju, sve se stišalo.

U Australiji i Americi vrsni doktori su puštali taj snimak kao primjer u kakvim teškim uslovima jedan hirurg može da izvede tešku operaciju. Nakon tog incidenta bolnica u Priboju je dobila specijalizacije, sanitet i obnovljeni su mokri čvorovi u bloku, pišu srbijanski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak