Poznati detalji tragedije u Hrvatskoj: Tri osobe poginule

0
Radiosarajevo.ba
Poznati detalji tragedije u Hrvatskoj: Tri osobe poginule

Posada broda Lastovo iskrcana je i organiziran je prijevoz kućama, rekla je Jadrolinija, napominjući da će kompanija osigurati svu pomoć koja im je potrebna. 

"Šalje se nova posada na brod Lastovo koji će uskoro biti uključen u redovnu liniju", izjavila je glasnogovornica Marija Zaputović Mavrinac za Jutarnji.hr

Kaže da je istraga u toku, te da još uvijek nisu dobili zapisnik, tako da ne može reći što se dogodilo. 

Konaković potvrdio: Zatražili smo pomoć od svih međunarodnih partnera u gašenju požara kod Foče

Podsjećamo, u nedelju, 11. augusta, desila se nesreća pri čemu su tri mornara člana posade, izgubila život, a jedan teže povrijeđen, nakon što je rampa pala na njih. 

Prema neslužbenim informacijama koje je prikupio Jutarnji.hr, u trenutku kada je rampa pala na članove posade, ona nije bila osigurana zaštitnim klinom. Osim klina, takve rampe, teže od deset tona, morale bi imati sistem kočenja kako bi se izbjegle nesreće. 

Na Lošinju, posada je u nedelju imala problem sa rampom, za koju nije uobičajeno da bude podignuta dok je brod u luci, tako da se vjerovatno radilo na utvrđivanju kvara. Nema odgovora na pitanje, još uvijek, zašto su četiri člana posade stajala ispod podignute rampe što predstavlja sigurnosni rizik, te ko ih je tamo poslao i da li je bilo upisano u brodski dnevnik. 

Napominjemo, u ponedeljak 12. augusta, nastavila se istraga o nesreći na Jadrolinijskom trajektu Lastovo, u skladu sa Pomorskim zakonikom, te propisima kojim se uređuje prekršajni postupak, u svrhu otkrivanja i kažnjavanja počinitelja pomorskih prekršaja koji su u vezi sa događajem pomorske nesreće.

Strašna nesreća u Hrvatskoj: Rampa trajekta priklještila tri osobe, ima poginulih

Usporedno s ovom istragom, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu provodi sigurnosnu istragu radi utvrđivanja okolnosti i uzroka, koji su do pomorske nesreće doveli te predlaganja korektivnih mjera za njihovo sprječavanje i ponavljanje, unapređivanje sigurnosti plovidbe, kao i smanjivanje opasnosti od posljedica pomorskih nesreća.

Oglasila se policija o stravičnoj nesreći na trajektnom pristaništu u Hrvatskoj

Povodom ovoga, oglasio se i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović

"Izražavam svoje saučešće obiteljima trojice članova posade broda Lastovo koji su stradali u strašnoj nesreći u Malom Lošinju. Teško ozlijeđenom članu posade želim siguran i brz oporavak. U ovim teškim trenucima za porodice stradalih, ali i za sve pomorce broda Lastovo koji su ostali bez trojice svojih kolega, najvažnije je pružiti im svu potrebnu podršku i pomoć. A od policije, tužiteljstva i Agencije za istraživanje nesreća u pomorskom prometu očekujem da brzo i transparentno utvrde razloge ove nesreće kako bismo bili sigurni da se tako nešto neće ponoviti. Sigurnost putnika i posade na svim brodovima Jadrolinije mora biti prioritet", naveo je u izjavi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak