Pogledajte spot za kampanju "Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin"

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte spot za kampanju "Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin"

Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj izbacilo je spot za medijsku kampanju "Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin" kojom pozivaju svoje sunarodnjake da se uključe u popis stanovništva na internetu.

Spot pokazuje muškarca prezimena Srbljanović kako spušta roletne i zamračuje stan, osluškuje susjede, stavlja masku te pali glasnu muziku prije nego otvara stranicu za online popisivanje stanovništva i upisuje da je po narodnosti Srbin. 

Nakon što obavi popisivanje, začuje zvono na vratima. Ispred ga dočeka susjed kojeg glumi Rene Bitorajac.

Romi danas proslavljaju svoj najveći praznik: Đurđevdan, Hederlezi ili Jurjevo

"Hej, Srbine, ajde molim te stišaj to malo, dijete mi spava", kaže mu Bitorajac.

"Ove godine na popisu stanovništva možeš se popisati online i izjasniti se koje si narodnosti, a da niko to ne dozna", poručuju u spotu.

Popis stanovništva počinje 13. rujna/septembra

13. septembra u Hrvatskoj počinje dugo očekivani popis stanovništva. Na teren kreće osam hiljada popisivača i više od 1.100 kontrolora, a novost je i da oni koji odbiju popisivanje mogu biti kažnjeni s dvije do pet hiljada kuna.

I dok traju užurbane pripreme i edukacija popisivača, Srpsko narodno vijeće pokrenulo je medijsku kampanju "Ne budi samo Srbin, budi e-Srbin" kojom pozivaju svoje sunarodnjake da se uključe u popis na internetu.

"Ta inicijativa je važna jer su se u nju uključile sve relevantne srpske organizacije koje su željele pokrenuti jednu afirmativnu kampanju da se građani Hrvatske na predstojećem popisu izjasne onako kako to Ustav i garantira, dakle svoju nacionalnu i vjersku pripadnost", rekao je potpredsjednik vlade Boris Milošević o kampanji "Budi e-Srbin".

"Reakcije su uglavnom pozitivne i nadam se da će tako i ostati. Naravno, bit će i onih negativnih, ali to jednostavno treba ukalkulirati. Vrlo važno je da je ta kampanja afirmativna, nije usmjerena protiv nikog, samo poziva pripadnike srpske zajednice da se slobodno izjasne i vjerujem da će i druge zajednice krenuti sa sličnom kampanjom", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak