Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku i ide prema BiH: ‘Ovo su područja kojima prijete poplave‘

0
Radiosarajevo.ba

Hrvatska će sve do vikenda biti na udaru Genovske ciklone, zbog toga je vremenska prognoza za iduća tri dana vrlo loša, a u dijelovima ove zemlje u susjedstvu Bosne i Hercegovine očekuju se i vrlo obilne padavine, koje će se prenijeti i na našu zemlju.

U riječkom području već su zabilježene velike količine padavina, s više od 80 milimetara kiše, prema izvještajima IstraMeta. Najviše kiše palo je u Krasici, gdje je zabilježeno 83,8 milimetara padavina.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske stoga je na svojim službenim stranicama objavio posebno saopćenje, kojeg prenosimo u cijelosti:

Liga prvaka | Dinamo prokockao pobjedu, neočekivani porazi Bayerna i Reala

"U skladu vremenskoj situaciji, prognozirane su obilne intenzivne padavine tokom sljedeća tri dana mogla bi uzrokovati bujične i urbane poplave, a koje u nižim dijelovima slivova mogu uzrokovati visoke vodostaje rijeka s mogućim ulaskom u mjere odbrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije s bujičnim i urbanim poplavama je od jutros na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a s daljnjim razvojem vremena od noćas i nadalje i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Obilne padavine prognozirane su za kraj četvrtka (3. oktobra) i petak (4. oktobra) će također povećati mogućnost bujica uz središnju i južnu jadransku obalu i u zaleđu. U nižim dijelovima slivova tečenje će usporiti i podizati vodostaje rijeka i sljedeće sedmice", naveli su.

Foto: DHMZ: Prognoza za Hrvatsku

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like daje visoke izglede za obilne padavine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se glavnina ostvariti do ovog vikenda.

Slične informacije dolaze iz iz Bosne i Hercegovine, gdje se također očekuju padavine u naredna tri dana. Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za naredna četiri dana, sve do Lokalnih izbora koji su u nedjelju, 6. oktobra.

Prenosimo je u cijelosti:

U četvrtak 4. 10. 2024. u Bosni i Hercegovini preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. U večernjim satima na jugu zemlje je moguća grmljavina. Obilnije padavina se očekuju u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugoistočni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 23 °C.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura zraka oko 12, a dnevna oko 17 °C.

Uživajte u suncu, stiže nova promjena vremena: Upaljen je i meteoalarm - pročitajte upozorenje

U petak 4. 10. 2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovini, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 °C.

U subotu 5. 10. 2024., pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 10 do 16, na jugu zemlje do 22 °C. 

U nedjelju 6. 10. 2024., pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. Vjetar slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 12 do 16, na jugu do 19 °C, naveli su iz FHMZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak