Počelo suđenje Urošu Blažiću, roditeljima zabranjen ulazak: "Radi se o našoj djeci"

3
Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje Urošu Blažiću, roditeljima zabranjen ulazak: "Radi se o našoj djeci"

U Srbiji se danas, 26. jula, nastavlja suđenje Urošu Blažiću koji je u stravičnom masakru 4. maja prošle godine u Duboni i Malom Orašju u Srbiji, ubio devet osoba, a 12 teško ranio. 

Kako pišu srbijanski mediji, roditeljima nekoliko ubijenih danas je zabranjen ulazak u sudnicu. Oni su pozvali sudiju Višeg suda u Smederevu koji vodi postupak da izađe pred njih i objasni zbog čega oni ne mogu da sjede u sudnici

"Radi se o našoj djeci, o našoj ubijenoj djeci. Kako vas nije sramota, sudija neka izađe i objasni", dovikivali su roditelji. Neki od njih nisu mogli da suzdrže emocije te su stajali u suzama. 

Doživjela zastrašujuću situaciju u Zagrebu: 'Ne mogu spavati zbog toga što mi se desilo u hotelu'

Kako se saznaje, ne postoji mogućnost da svi prisustvuju ovom pripremnom ročištu, već samo sedam prozvanih članova porodice koji su dobili poziv, što je izazvalo revolt od strane ožalošćenih porodica.

Podsjećamo, suđenje je iz sigurnosnih razloga prebačeno iz zgrade suda u Smederevu u sudnicu koja se nalazi u okviru Centralnog zatvora u Beogradu.

Masovni ubica može se spasiti doživotne robije u Srbiji: Advokat tumači kolika kazna prijeti Urošu

"U sudnicu su pušteni samo oni koji imaju poziv. Stroga procedura ulaska u Okružni zatvor u Beogradu nalaže da u prostorije mogu da uđu samo oni koji imaju odobrenje, poziv. Ispred kapije su ostali roditelji koji nisu imali pozive za sud, odnosno, oni kojima iz nekog razloga oni nisu uručeni", objašnjava sagovornik Kurira.

Uroš Blažić, podsjetimo, tereti se da je u krvavom piru ubio devet a 12 žrtava teško ranio. Danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište, na kom on neće detaljno iznositi odbranu, već bi trebalo da se samo kratkao izjasni o krivici. Pripremno ročište je zatovreno za javnost.

Inače, prvobitno je početak pripremnog ročišta zakazan za 23. maj, međutim nakon incidenta koji se dogodio tog dana sa roditeljima žrtava, Vrhovni sud Srbije je odlučio da će se suđenje okrivljenom Blažiću nakon odloženog pripremnog ročišta u Višem sudu u Smederevu premjestiti u sudnicu Okružnog zatvora u Beogradu zbog sigurnosti.

Pored Uroša Blažića, sudi se i njegovom ocu Radiši Blažiću, koji se tereti da je nelegalno nabavio oružje kojim je njegov sin počinio masakr.n

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak