Plamen je zaobišao samo jednu parcelu, vlasnik otkriva tajnu: 'Napravio sam isto što i moj otac'

1
Radiosarajevo.ba
Plamen je zaobišao samo jednu parcelu, vlasnik otkriva tajnu: 'Napravio sam isto što i moj otac'

"Parcela Chuck Norrisa se i dalje ne da. Barbarići – Požar 2:0! Zahvaljujući našim vatrogascima iz DVD-a Žrnovnica, cijeli zaseok Barbarići sinoć je vrhunski ocbranjen od ovog požara. Njima i svim ostalim vatrogascima koji su bili na terenu veliko hvala."

Napisao je to na svojem Facebook profilu mladi žrnovnički IT-ovac Niko Barbarić, vlasnik jedine parcele koja je ostala netaknuta u sinoćnjem požaru na Vilaru, odnosno brdu Markovača, koje se nalazi na potezu od Žrnovnice do Srinjina.

Niko je priložio i čudesnu fotografiju sačuvane parcele na kojoj se nalazi kamp-kućica u kojoj drži opremu za pčelarstvo. Njegova fotografija izazvala nam je, s razlogom, deja vu, jer smo gotovo pa isti prizor vidjeli nakon onog stravičnog požara 2017. koji je opustošio Žrnovnicu.

Alcaraz o Đokoviću: Otkrio da li je prijatelj sa teniserom

Tada je glavni junak naše priče bio Nikin pokojni otac Nikša. U razgovoru s našim kolegom Damirom Šarcem ispričao je kako je u tadašnjoj ognjenoj kataklizmi koja je spržila kompletan Perun i Mosor, i gotovo sve između njih, jedino ostala netaknuta ta mala "mejica", a na njoj kamp-kućica, prikolica i masline.

Nikša je na tih 750 kvadrata koji su preživjeli od vatre držao pčele i tridesetak maslina i sve obrubio ružmarinom i lavandom.

Dalmacija u plamenu: "Vatra je ušla čak i među kuće"

"Šta sam napravio? Ništa posebno. Dvadesetak dana prije požara dobro sam pokosio, ništa drugo... A kako s mojom parcelom završava put prema istoku Vilara, tako je tu bila i zadnja crta odbrane prema Žrnovnici. Tu smo čekali s vatrogascima DVD-a Žrnovnica, koji su morali otići kad je postalo očito da se vatra približava svim okolnim naseljima.

Kad smo vidjeli da se buktinja približava, poslužili smo se starim trikom; preventivno smo zapalili jedno tri metra trave prema vatrenoj fronti i odmah ugasili, tako je požar preskočio ovu ogradu. Ali spaljeno mi je okolo dvije hiljade kvadrata, to se nije dalo branit, nakon požara 2011. izraslo je more mladih borića koji gore kao benzin, opisao je tada Nikša jednostavna rješenja koja su spasila ovu parcelu.

Sedam godina kasnije sve je gotovo isto, osim što, na žalost, Nikše više nema.

"Priča je u principu ista, ja sam nastavio ono što smo nas dvojica radili i tada – parcela je stalno košena, a i par metara susjedno od nje kako bi sve bilo maksimalno čisto i uredno. Nikša nas je napustio 2020., a ja sam nastavio održavati taj maslinik, koji je bio i stacionar za pčele", rekao je Niko Barbarić za portal Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak